Pilgrimsmussla med höstsvamp
Pilgrimsmussla med höstsvamp
35 ingredienser
1 h
Den här festliga rätten med pilgrimsmussla, svamp, skockor och kaffe är en riktig hyllning till hösten!
Ingredienser
Musslor
- 4 pilgrimsmusslor
- 1 msk rapsolja
- 25 g smör
- salt
- nymalen svartpeppar
- 1 msk citronsaft
Ugnsbakad skocka
- 4 jordärtskockor, sköljda och skrubbade (medelstora)
- 4 timjankvistar
- 1 klyfta vitlök, skalad
- salt
- nymalen svartpeppar
- 2 msk rapsolja
- 25 g smör
Skockapuré
- 400 g jordärtskocka, skalad
- 100 g smetana
- salt
Svamp
- 200 g svamp, rensad och repad (t.ex. trattkantarell, taggsvamp eller rimskivling)
- 1 msk rapsolja
- 20 g smör
- 1 schalottenlök, skalad och finskuren
- 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
- 1 timjankvist, repad
- salt
- nymalen svartpeppar
Buljong
- 20 g torkade trattkantareller, blötlagda och urkramade
- 2 klyftor vitlök
- 1 gul lök, skalad och klyftad
- 2 kvistar färsk timjan
- 5 kaffebönor
- Kjolarna från pilgrimsmussla, sköljd i kallt vatten
- 1 msk rapsolja
- 20 g misopasta
- 30 g japansk soja
- 600 g vatten
- salt
- citronsaft
Gör så här
Musslor
- Öppna musslorna med en stekspade och lossa muskeln med en sked.
- Dela upp mussla, kjol (spara till såsen) samt romsäck och släng resten.
- Skölj i kallt vatten och lägg på en handduk.
- Värm en stekpanna på hög värme.
- Salta musslan och romsäcken.
- Stek musslorna i pannan med rapsoljan tills de har fått en gyllenbrun yta. Vänd musslorna och tillsätt smöret. Sänk till medelvärme och ös med fettet.
- Lyft upp musslorna ur pannan.
- Tillsätt citronen i stekfettet och lägg i romsäcken. Sautera hastigt.
- Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar innan servering.
Ugnsbakad skocka
- Lägg skockor, timjan, vitlök, salt och peppar i en ugnsform och dressa med 1 msk rapsolja.
- Baka i ugnen på 140 grader i ca 40 minuter, eller tills de mjuknat. Rör om då och då.
- Värm en stekpanna på medelhög värme. Lägg i de bakade skockorna och bryn ytan.
- Tillsätt smöret och bryn i ytterligare 1 minut. Servera direkt.
Skockapuré
- Skär jordärtskockan i mindre bitar och koka dem mjuka i vatten under lock.
- Lyft av locket och koka bort vattnet. Sänk värmen stegvis om det börjar sätta sig i botten på kastrullen. Var noga med att röra om.
- Mixa skockorna i en mixer med salt och smetana till en slät puré.
Svamp
- Stek svampen i en het stekpanna med rapsolja tills all vätska försvunnit. Salta och peppra lätt.
- Tillsätt smör, lök och timjan. Bryn tills löken är tillagad. Smaka av med salt om det behövs.
Buljong
- Svetta svamp, lök, timjan, kaffe och kjolarna i rapsolja på medelvärme i 3 minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och sjud i 20-30 minuter.
- Sila genom finmaskig sil och reducera med 30%.
- Smaka av med salt och citron.
Servering
- Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och servera!