Piggvar med champagnesås

Foto: TV4
Piggvar med champagnesås
12 ingredienser
45 min
Piggvar bakas till perfektion i ugn och serveras med lök, champinjoner och en champagnesås du sent kommer glömma! En perfekt lyxig helgrätt!
Tips! Vill du göra egen fiskfond? Spana in det här receptet>>
Ingredienser
- 4 piggvarsfiléer [150gr/st]
- 5 dl champagne
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 6 dl vispgrädde
- 5 dl fiskfond (gärna tillagad på fiskbenen från piggvaren)
- 200 g smör
- 50 g champinjoner, fint skurna
- 1 äggula
- salt
- vitpeppar, rostad
Till servering
- potatis, tournerad
- grön sparris
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Börja med att putsa fileerna, spara på småbitarna.
- Kör småbitarna från putset och äggulan till en färs i en matberedare. Tillsätt 0,5 dl grädde och mixa allt till en slät färs.
- Smaka av färsen med salt och vitpeppar. Fyll därefter färsen i spritspåse av plast.
- Spritsa sedan färsen på de putsade fileerna i ett snyggt mönster. Smöra en form med kant och lägg i fiskfiléerna, lök, svamp och häll till sist över lite av champagnen och buljongen runt fileerna.
- Täck formen med ett smörat bakpapper, ställ sedan in formen i ugnen. Låt formen stå i ca 10min, tills fisken är klar.
- Ta upp fisken ur formen och håll den varm. Häll upp resten av vinet, buljongen, grädden samt spadet från formen i en kastrull, reducera sedan allt tills en 1/3 återstår, sila av.
- Blanca av såsen med smöret, smaka därefter av med salt och peppar. Lägg upp fileerna på fat eller tallrikar och servera med ris eller pressad potatis.