Piggvar med champagnesås

Leifs piggvar med champagnesås
Foto: TV4

Piggvar med champagnesås

12 ingredienser

45 min

Piggvar bakas till perfektion i ugn och serveras med lök, champinjoner och en champagnesås du sent kommer glömma! En perfekt lyxig helgrätt!

Tips! Vill du göra egen fiskfond? Spana in det här receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 piggvarsfiléer [150gr/st]
  • 5 dl champagne
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 6 dl vispgrädde
  • 5 dl fiskfond (gärna tillagad på fiskbenen från piggvaren)
  • 200 g smör
  • 50 g champinjoner, fint skurna
  • 1 äggula
  • salt
  • vitpeppar, rostad

Till servering

  • potatis, tournerad
  • grön sparris

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Börja med att putsa fileerna, spara på småbitarna.
  3. Kör småbitarna från putset och äggulan till en färs i en matberedare. Tillsätt 0,5 dl grädde och mixa allt till en slät färs.
  4. Smaka av färsen med salt och vitpeppar. Fyll därefter färsen i spritspåse av plast.
  5. Spritsa sedan färsen på de putsade fileerna i ett snyggt mönster. Smöra en form med kant och lägg i fiskfiléerna, lök, svamp och häll till sist över lite av champagnen och buljongen runt fileerna.
  6. Täck formen med ett smörat bakpapper, ställ sedan in formen i ugnen. Låt formen stå i ca 10min, tills fisken är klar.
  7. Ta upp fisken ur formen och håll den varm. Häll upp resten av vinet, buljongen, grädden samt spadet från formen i en kastrull, reducera sedan allt tills en 1/3 återstår, sila av.
  8. Blanca av såsen med smöret, smaka därefter av med salt och peppar. Lägg upp fileerna på fat eller tallrikar och servera med ris eller pressad potatis.