Markus rouille och fiskfond

koket.se
Markus rouille och fiskfond
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Markus rouille och fiskfond

18 ingredienser

30 min

Markus Aujalay recept på hemkokt fiskfond och den franska krämiga såsen rouille. Spela klippet för att se Marcus hålla masterclass och visa exakt hur han gör.

Se Markus Aujalay laga receptet

logo

Ingredienser

Fiskfond

  • 1 kg fiskskrov, från sjötunga eller piggvar
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök, det vita
  • 10 vitpepparkorn
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • vatten

Rouille

  • 1 röd chilifrukt, stekt
  • 0,5 röd paprika, stekt
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 skiva formfranska
  • 0,5 g saffran
  • 1-2 krm vitvinsvinäger
  • 1,5 dl neutral olja
  • 1,5 dl olivolja
  • salt

Gör så här

Fiskfond

  1. Skölj fiskbenen noga. Lägg i kastrull med nedskurna grönsaker, peppar och timjan. Täck med vatten. Låt koka upp. Dra åt sidan och sätt på lock. Låt dra minst 30 minuter. Sila försiktigt av genom att med en soppslev skopa fonden i en sil, se till att inte få med något av bottensatsen på fonden.

Rouille

  1. Lägg samtliga ingredienser utom olja i en mixer. Mixa till en slät kräm. Tillsätt oljorna droppvis under mixning så att det blir till en tjock sås. Smaka av med salt.