Kalvtournedos med potatispuré

Foto: TV4
Kalvtournedos med potatispuré
24 ingredienser
3h
Pancettalindad kalvtournedos med potatispuré, rödvinssky och ugnsbakade körsbärstomater passar som handen i grillvanten när du vill bjuda på finmiddag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och finns även med i kokboken med samma namn. Alla recept som är utvalda till kokboken är provlagade och bearbetade av matskribenten och kocken Tove Nilsson.
Ingredienser
- 250 g röda cocktailtomater, halverade
- 250 g gula cocktailtomater, halverade
- 1 msk olivolja
- 0,5 msk balsamvinäger
Rödvinssky
- 2 morötter, hackade
- 1 rödlök, hackad
- 2 schalottenlökar, hackade
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 50 g pancetta, tärnad
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 3 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 0,5 msk majsstärkelse
- 0,5 msk vatten
Kött
- 4 bitar kalvfilé (à 150 g styck)
- 8 TUNNA SKIVOR PANCETTA
Potatispuré
- 800 g potatis [ca 15 st medelstora]
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 50 g smör
- smör (eller olja)
- salt (efter smak)
- peppar, nymald, (efter smak)
Gör så här
Tomater
- Sätt ugnen på 50 grader.
- Lägg tomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Torka i mitten av ugnen ca 2 timmar.
- Blanda tomaterna med olivolja och vinäger vid servering.
Rödvinssky
- Fräs morötter, rödlök, schalottenlök, vitlök, pancetta och tomatpuré i olja ca 3 minuter i en kastrull.
- Tillsätt vin och låt sjuda 2–3 minuter.
- Tillsätt därefter vatten och fond.
- Låt koka och reducera till hälften.
- Sila och red med majsstärkelse utblandad med vatten.
- Smaka av med salt och peppar.
Kött
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Linda pancettan runt kalvfilén och fäst ihop med tandpetare.
- Salta och peppra köttet och bryn runtom på hög värme.
- Stek färdigt i mitten av ugnen till en innertemperatur på 56 grader för rosastekt, det tar 30–40 minuter.
Potatispuré
- Koka potatisen i lättsaltat vatten.
- Häll av och mosa med slev eller stomp.
- Värm grädde, mjölk och smör och vispa in i potatisen med en elvisp.
- Salta och peppra efter smak.