Petter Alexis Askergren - mångsysslare med vinintresse

Vi fick en pratstund med artisten Petter. Han är en mångsysslare med många bollar i luften och vi passade på att fråga honom vad han har på gång inför 2021, vilket som är hans favoritvin och hur han helst spenderar en fredagskväll!

När började ditt intresse för mat & dryck?

Jag har älskat vin sedan första gången jag kom i kontakt med det. Men det var inte förrän 2012-13 jag gjorde en rejäl djupdykning i vin och intresset blev enormt. Det var som att upptäcka musik på nytt och när man är intresserad av något så är det ofta ganska enkelt att ta till sig kunskaper. 

Du ger ut dina egna viner (som blivit hyllade i vinvärlden). Hur började den resan?

Jag började ta in en prosecco och ett alkoholfritt mousserande då jag ansåg att där kan vi göra mer. Att jag valde Prosecco var min koppling till Italien från barndomen samt att det var i samband med att jag firade 15 år som artist. På den tiden fanns inte så mycket prosecco i Sverige så det var lite unikt dessutom skapade jag ett brand jag kallar för P.Lex utan mitt ansikte eller namn kopplat till drycken.

Jag ville att min Prosecco skulle vara riktigt torr i smaken för då kommer karaktären och uttrycken fram.

Jag ville att min Prosecco skulle vara riktigt torr i smaken för då kommer karaktären och uttrycken fram. Jag ville inte hålla på med vin när jag inte hade kunskapen och förståelsen så jag gick en sommelierutbildning under 1 år för att verkligen begripa helheten och en helt ny värld öppnade sig! Jag var förlorad i vinets värld. 

Därefter har jag importerat viner som jag själv uppskattar och tycker om. Sedan har det visat sig att andra gillar min smak vilket är oerhört bekräftande och smickrande. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk inför att man uppskattar mina smaklökar och val av druvor och viner. Nu jobbar jag med Prosecco, Barbera, Nebbiolo och lokala druvor från Portugal.

Och vilken är då favoriten bland dina viner?

Jag tycker såklart om prosecco väldigt mycket av nostalgiska skäl och för den var starten men sen är det Nebbiolo i alla dess former, Langhe Nebbiolo eller Barolo. 

Läs mer om druvan Nebbiolo här >>

Jag tycker att Nebbiolo är en druva som verkligen ger mycket tillbaka till den som smakar. Uttrycken är otroliga och tanninerna i Nebbiolo är kanske nyckeln till min stora förälskelse till druvan. Det kanske låter flummigt men Nebbiolo är poetiskt för mig.

Vad äter och dricker Petter helst en fredagskväll?

Jag tycker mycket om aperitiffen och att laga mat med kanske ett glas bredvid och där passar ofta ett glas prosecco prefekt som en aptitretare och starter. Sen går jag gärna på något italienskt så varför inte risotto av något slag eftersom det är en bra kompis till druvan Nebbiolo. 

Kanske en Barbaresco eller Barolo till varmrätten. Jag är nog pasta-missbrukare överlag då jag är uppväxt på den maten och väljer heller kolhydraterna än kanske kött. Med det sagt är en carte cruda också fantastiskt gott. Jag vill gärna avsluta med italienskt även som dessert med kanske en licmonchello eller något härligt som Braulio som är något man tar efter maten.

Vi har ju förstått att du är mannen med stor M i multitasking. Artist, 5-barnspappa, sommelier och krogägare, författare, poddare samt att du pendlar mellan Åre och Sthlm. Vad händer för dig år 2021?

Jag har precis byggt klart min studio och arbetat där sen hösten 2020 så det kommer massor med ny musik 2021. Jag och min fru Michaela driver en liten fjällstuga som heter Ripmon uppe på fjället som har blivit väldigt populär så jag assisterar henne där med sånt som Michaela behöver hjälp med. Vi tar emot grupper, privatpersoner, konferenser och håller i olika aktiviteter. 

Jag släppte 2020 en bok som heter ”Min Plats på jorden” via Norstedts som blivit väl mottagen och nu vunnit 2 priser så jag är superglad över det och där jobbar jag nu på en ny bok.

Jag har även en egen vinimport nu som heter Budbreak wine där vi tar in massor av bra viner från hela världen. Utöver det kommer jag börja spela live och föreläsa så fort vi börja öppna samhället igen. Jag driver en vinpodd med Vinjournalisten Alf Tumble som heter ”Dela en flaska” och utöver den gör vi en hel del vinprovningar och vinquiz.

Till podden Dela en flaska >>