Petit choux med rökt lax och färskost

Petit choux med rökt lax och färskost
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Petit choux med rökt lax och färskost

10 ingredienser

Luftig minibakelse fylld med rökt lax och en färskostkräm på gröna ärtor. Bjud som snitt till ett glas bubbel eller på buffén.

Ingredienser

portioner

Petit choux

  • 1 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Fyllning

  • 200 g rökt lax
  • 3 dl frysta ärtor, tinade
  • 1 dl färskost
  • dill, till garnering
  • salt
  • peppar

Gör så här

Petit choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet. Låt det koka upp.
  3. Vispa ner mjölet i smörblandningen, lite i taget, tills du får en tjock deg som släpper från kastrullens sidor.
  4. Låt degen svalna något och rör sedan i äggen, ett i taget, tills degen blir blank och smidig.
  5. Klicka eller spritsa 12 stora eller 24 små bollar på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter tills de är gyllenbruna och luftiga.

Fyllning

  1. Lägg ärtor i en matberedare eller mixer.
  2. Tillsätt färskost och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så att krämen sätter sig lite.
  3. Klipp av toppen på varje petit choux. Fyll dem med ärtkräm, lax och dill. Lägg på locket och servera.