Svamppuré på karljohan

Peter Nordin
Peter Nordin

Svamppuré på karljohan

3

10 ingredienser

Italienarna är galna i karljohan och den är verkligen en av våra allra bästa matsvampar. Torkad karljohan går att hitta i mataffärer och vissa anser att den faktiskt blir bättre av torkningen. Blötlägg den ungefär en kvart och låt den rinna av innan du steker den. Receptet på svamppurén är beräknad utifrån färsk svamp. kom ihåg att torkad svamp väger betydligt mindre.

Ingredienser

portioner4
  • 200 g rensad karljohan
  • 3 msk smör, smält
  • 1 dl schalottenlök, finhackad
  • klyfta vitlök, hackad
  • 4 cl portvin
  • 2 dl kalvfond
  • 2 msk grädde
  • 200 g potatis, pressad varm
  • 3 msk parmesanost
  • ev tryffel, riven färsk

Gör så här

  1. Stek svampen och lökarna i smöret 5 minuter på medelhög värme, tillsätt portvinet och låt koka bort.
  2. Tillsätt fonden och grädden. Låt koka ihop till sirapkonsistens.
  3. Lägg allt i en matberedare och mixa till slät puré och slå tillbaka i kastrullen och tillsätt resterande delar. Blanda väl och balansera med ytterligare fond.
  4. Avsluta eventuellt med tryffel och servera som sidorätt.