Vitlökshalstrad kräfta, laxtartar och marinerade räkor

Vitlökshalstrad kräfta, laxtartar och marinerade räkor
Foto: TV4

Vitlökshalstrad kräfta, laxtartar och marinerade räkor

Av: Peter Harryson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

14 ingredienser

Ett västkustdoftande recept som serveras med en blomkålspuré.

Peters vintips
Santa Ana Reserve Viogner, artikelnummer 73874

Räkskalen och kräftresterna kan återanvändas genom att göra en god soppa. Koka då upp skalen tillsammans i en fond och servera med valfria ingredienser.

Peter bjöd även på
Långkokt högrev

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Skaldjur

  • 300 g räkor
  • 8 havskräfta

marinad

  • 1 citron, saft
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 dl vitt vin, sött
  • 2 msk sultanarussin
  • Blomkålspuré
  • 1 dl blomkål, buketter
  • 3 msk mjölk

Laxtartar

  • 1,5 hg rökt lax
  • 0,25 mango
  • 3 msk crème fraîche
  • 3 msk rödlök, hackad
  • koriander, hackad

Gör så här

Skaldjur

  1. Skala havskräftorna och spara stjärtarna hela.
  2. Skala räkorna.

Marinad

  1. Blanda ihop alla ingredienserna.
  2. Koka upp marinaden med russin och låt den svalna.
  3. Blanda sedan i de skalade räkorna.
  4. Ställ i kylen och låt stå i minst 1 timme.

Blomkålspuré

  1. Ta buketterna av blomkålen och mixa dem med varm mjölk till en slät puré.
  2. Servera varm eller kall.

Laxtartar

  1. Hacka lax och mango i små bitar blanda med crème fraiche, rödlök och hackad koriander.
  2. Lägg en liten botten av blomkålspuré och två kräftstjärtar ovanpå.
  3. Gör en snygg liten hög av tartaren och skeda upp de avrunna räkorna till en tallrik med tre av havets läckerheter.