Pestobröd med olivolja

koket.se
Pestobröd med olivolja
Foto: Katja Ragnstam
Maria Blohm
Maria Blohm

Pestobröd med olivolja

8 ingredienser

3 h

Pesto och olivolja gör att det här brödet smakar som en hel maträtt i sig själv. Det är underbart gott på buffébordet!

Se Maria Blohm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck
  • 300 g vatten, kallt
  • 15 g jäst
  • 10 g olivolja
  • 50 g vetemjöl special fullkorn
  • 400 g vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt
  • 3-4 msk pesto
  • smör (till formen)

Gör så här

  1. Ställ en bunke på vågen och nollställ vågen.
  2. Lös upp jästen i vattnet.
  3. Väg upp övriga ingredienser. Häll rakt ur förpackningen ner i bunken, kom ihåg att nollställa vågen mellan ingredienserna.
  4. Knåda degen i en degblandare/hushållsassistent i 10 minuter på låg hastighet.
  5. Täck bunken med ett lock eller plast.
  6. Låt degen jäsa i 1 timme i rumstemperatur. 
  7. Smörj en form som rymmer 1,5 liter.
  8. Stjälp ut degen på mjölat underlag och kavla ut till en rektangel som är ca 20 x 30 cm.
  9. Bred över pesto och rulla ihop degen som en rulltårta.
  10. Dela degen i två lika stora delar på längden.
  11. Snurra de två delarna några varv och lägg dem bredvid varandra i brödformen.
  12. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
  13. Sätt ugnen på 230 grader.
  14. När ugnen är varm sätter du in brödet långt ner i ugnen.
  15. Grädda brödet i 30 minuter på 230 grader varmluft.