Pesto alla Genovese med gnocchi
Pesto alla Genovese med gnocchi
12 ingredienser
Rustik rätt med gnocchi gjorda på potatis vända i en färsk pesto. Den här peston stöts i mortel och blir grövre och lite tjockare i konsistensen jämfört pesto man köper i butik.
Ingredienser
Gnocchi
- 900 g potatis
- 2 ägg
- 3,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Pesto
- 2 klyftor vitlök
- 1 kruka persilja
- 1 kruka basilika
- 50-60 g pinjenötter
- 1 dl pecorinoost, riven
- 1 citron, finrivet skal och saft
- salt
- pastavatten
Gör så här
- Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt stå så att den svalnar något. Pressa potatisen genom en potatispress i en skål. Rör i ägg och mjöl, lite i taget. Salta och peppra. Knåda ihop till en deg som går att jobba med.
- Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor kastrull.
- Lägg pestoingredienserna i en mortel. Börja med vitlöken och mortla den lite, fortsätt med pinjenötterna. Lägg i basilika, persilja, peccorino och citron. Mortla till en tjock konsistens. Smaka av med salt.
- Rulla gnocchidegen till smala längder på mjölat underlag. Skär i 2-3 cm bitar.
- Lägg peston i en vid djup panna, tillsätt en skopa pastavatten så att peston blir lite rinnigare.
- Lägg gnocchibitarna i det kokande vattnet, när dom flyter upp till ytan är de klara. Ta dem direkt från vattnet och lägg i pannan med pesto. Låt också lite kokvatten får följa med, sväng runt allt till en krämig konsistens.
- Lägg upp i en djup tallrik. Dra några varv med svartpepparkvarnen och toppa gärna med lite nyriven peccorino.