Persisk lammtagine

16 röster
1 h + tid i kyl
4-6
Persisk lammtagine
Foto: Tv4

Smakrik gryta med lamm, citron och torkad frukt garnerat med pistaschnötter och granatäpple.

Visa mer
1 h + tid i kyl
4-6

Du behöver

  • 1 kg grytbitar av lamm, gärna med ben
  • 100 g rapsolja
  • 50 g gul ras el hanout
  • 16 g salt
  • 30 g harissa
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g kycklingfond, eller lammfond
  • 0,5 g saffran (ett kuvert)
  • 2 inlagda citron, i tunna skivor
  • 5 cm kanelstång
  • 150 g torkade aprikoser
  • 125 g torkade kärnfria dadlar
  • 25 g skalade pistaschnötter

Garnering

  • 1 förp koriander
  • 1 granatäpple
  • 25 g pistaschnötter, skalade och hackade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blanda rapsolja, ras el hanout, salt och harissa.
  2. Lägg grytbitarna och kryddblandningen i en påse och blanda väl.
  3. Låt vila i kyl 5 timmar eller över natten.
  4. Bryn lammet i omgångar i Tagine-grytan, lyft ur lammet och fräs rödlök och vitlök på medelvärme, skrapa i botten av grytan så alla godbitar lossnar.
  5. Lägg tillbaka lammet tillsammans med fonden, saffran, citroner och kanelstången. Vänd runt.
  6. Sätt på locket och låt sjuda i en timme, kontrollera vätskan då och då, fyll ev. på mer.
  7. Tillsätt aprikoser, dadlar och 25 g pistagenötter, sätt på locket och låt sjuda ytterligare 30 minuter eller till dess lammet är mört.
  8. Garnera med koriander, granatäpple och pistagenötter. Servera.
4 maj 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...