Persikosoppa med jordgubbar och basilikaolja

POPULÄRT
Persikosoppa med jordgubbar och basilikaolja
Foto: TV4/ Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Persikosoppa med jordgubbar och basilikaolja

12 ingredienser

30 m + tid i kyl

Kan du inte välja mellan huvudrätt och efterrätt? Den här soppan med jordgubbar är en kombination av båda!

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 800 g persika, grovskurna utan skal
  • 110 g gurka, grovhackad utan kärnor och skal
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk champagnevinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,25 tsk salt

Kallmosade jordgubbar

  • 200 g jordgubbar

Basilikaolja

  • 50 g basilika
  • 200 g olivolja
  • 1 torkad chilifrukt, i bitar utan kärnor
  • 0,25 tsk salt

Gör så här

Soppa

  1. Mixa samtliga ingredienser I en blender. Häll upp soppan i en skål och ställ i kylen i två timmar.

Kallmosade jordgubbar

  1. Använd gärna ”fula” jordgubbar som blivit över. Skär bort mörka delar och mosa dem till en rå sås.

Basilikaolja

  1. Koka upp en gryta vatten och tillsätt basilika. Låt koka i 45 sekunder (blanchera). Sila sedan av och kyl i isvatten.
  2. Krama ur vattnet från basilikan och kör den i en mixer med olja, chili och salt.
  3. Låt stå i 30 minuter och sila sedan av oljan, ställ i kylen.

Servering

  1. Häll upp soppan i skålar. Skeda i jordgubbarna och toppa med basilikaoljan och några varv på svartpepparkvarnen.