Per Morbergs viltfärsbiffar

Per Morbergs viltfärsbiffar
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs viltfärsbiffar

Av: Per Morberg

Från: Morberg

13 ingredienser

40 m

När jag har hela jakt gänget hemma på middag brukar jag göra älgfärsbiffar, för det går alltid hem. Jag har lite konjak och ordentligt med grädde i färsen, och jag serverar biffarna med vanlig gräddsås eller som här med svartvinbärssås. Helst ska färsen vara gjord på kött från älgkalv. Älgkalvskött är i mitt tycke det godaste viltköttet. Det liknar kalvkött från oxe.

Ingredienser

portioner
  • 500 g viltfärs (gärna från älgkalv)
  • 3-4 msk ströbröd
  • 1 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk tamarisoja
  • 2 tsk cognac
  • 2 ägg
  • 2 msk gul lök, riven
  • 1 krm svartpeppar
  • smör, till stekning
  • 1 dl svarta vinbär
  • 4 dl viltfond (ej koncentrerad)
  • 1-2 msk redningsmjöl

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
  3. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
  4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter.
  5. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
  6. Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
  7. Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt.
  8. Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
  9. Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.