Per Morbergs viltfärsbiffar
Per Morbergs viltfärsbiffar
13 ingredienser
40 m
När jag har hela jakt gänget hemma på middag brukar jag göra älgfärsbiffar, för det går alltid hem. Jag har lite konjak och ordentligt med grädde i färsen, och jag serverar biffarna med vanlig gräddsås eller som här med svartvinbärssås. Helst ska färsen vara gjord på kött från älgkalv. Älgkalvskött är i mitt tycke det godaste viltköttet. Det liknar kalvkött från oxe.
Ingredienser
- 500 g viltfärs (gärna från älgkalv)
- 3-4 msk ströbröd
- 1 dl kalvfond (ej koncentrerad)
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 msk tamarisoja
- 2 tsk cognac
- 2 ägg
- 2 msk gul lök, riven
- 1 krm svartpeppar
- smör, till stekning
- 1 dl svarta vinbär
- 4 dl viltfond (ej koncentrerad)
- 1-2 msk redningsmjöl
Gör så här
- Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
- Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
- Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
- Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter.
- Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
- Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
- Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt.
- Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
- Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.