Per Morbergs Coq au vin
Per Morbergs Coq au vin
19 ingredienser
1 h
En klassiker i det franska köket.
Ingredienser
- 2 kycklingar, (1 stor ungtupp eller 1 större kyckling) (à ca 1 kg)
- 1 gul lök
- ca 2-3 morötter (små)
- 1 purjolök
- 50-75 g smör
- 100-150 g rökt sidfläsk
- 75 cl rött vin [1 flaska]
- 1-2 lagerblad
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1-2 tsk timjan
- 0,5 tsk rosmarin, stött
- 2 klyftor vitlök
- 0,25 citron, skalet
- ca 3 stjälkar persilja
- 10 schalottenlökar
- 200-400 g champinjoner
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- persilja, till garnering
Gör så här
- Skölj och stycka varje kyckling i 8 delar.
- Skär fläsket i strimlor.
- Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
- Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta.
- Obs! Tillaga inte coq au vin i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.
- Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan.
- Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar.
- Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling.
- Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten.
- Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar.
- Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.
- Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten.
- Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.
- Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter.
- Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja.
- Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.