Per Morbergs plankstek med grillade tomater

Per Morbergs plankstek med grillade tomater
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs plankstek med grillade tomater

25 ingredienser

Plankstek är en riktig resturangklassiker. Här lyxas den till lite med grillade tomater, baconinlindade haricots verts, duchessepotatis samt hemlagad bearnaisesås.

Ingredienser

portioner

Duchessepotatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 äggulor
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • salt
  • peppar

Biffen

  • 800 g ryggbiff
  • salt
  • peppar
  • smör

Tillbehör

  • 4 tomater
  • persilja, hackad
  • 4 skivor bacon
  • 200 g haricots verts

Bearnaisesås

  • 500 g smör
  • 4 schalottenlökar
  • 1 kvist dragon (eller dragon i vinäger finns på burk)
  • 8 vitpepparkorn
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 msk dragon, hackad
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

Duchessepotatis

  1. Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
  2. Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Biffarna

  1. Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor.
  2. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
  3. Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
  4. Låt plankan svalna. Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade bönorna.
  5. Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg. Klicka på bearnaisesåsen och servera.

Bearnaisesås

  1. Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.
  2. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
  3. Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
  4. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
  5. Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
  6. Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra.