Pertansgrytan på en spik
Pertansgrytan på en spik
20 ingredienser
Pers torpargryta med kött, rotfrukter och grönsaker. Ta och stoppa i det som finns hemma. Grytan lagas på spisen eller över öppen eld.
Här hittar du de andra rätterna som serverades i samma avsnitt:
Ingredienser
- 600 g högrev
- 3 gula lökar
- 3 msk smör
- 2 msk paprikapulver
- 8 dl vatten
- 2 dl rött vin
- 2 buljongtärningar
- 4 klyftor vitlök
- 4 lagerblad
- 2 dl krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk rörsocker
- 1 chilifrukt
- 4 potatisar [ca 350 g]
- 2 paprikor, gärna av olika färger
- 2 morötter
- rotselleri
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 0,5 krm rörsocker
Gör så här
- Skala och skär löken i ringar.
- Fräs löken glansig i smör i en stekgryta.
- Strö över paprikapulver.
- Tillsätt vatten.
- Skär köttet i små tärningar.
- Lägg i grytan tillsammans med vin, buljongtärningar, pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker.
- Kärna ur och hacka chilifrukten fint, lägg ner den i grytan.
- Låt soppan koka under lock i 40-50 minuter eller tills köttet blir mört.
- Skala och skär potatisen, morötter och rotselleri i bitar.
- Lägg den i grytan och koka ytterligare i 15 minuter.
- Skär paprikan i bitar och rör ner dem när det återstår 5 minuter.
- Smaka eventuellt av med mer salt, peppar och råsocker.