Gunborgs hemlagade hällbröd
Gunborgs hemlagade hällbröd
8 ingredienser
Ett trevligt och snabbakat knäckebröd till maten eller utflykten.
Ingredienser
- 50 g margarin
- 5 dl mjölk
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 msk salt
- 1,5 msk mald brödkrydda (t ex anis, fänkål eller kummin)
- 1,2 l grovt rågmjöl
- 1,2 l vetemjöl
Gör så här
- Sätt ugnen på 275 grader. Smält margarinet. Häll på vatten och mjölk och värm till 37 grader.
- Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan. Blanda i saltet, brödkryddorna och mjölet. Arbeta degen kraftigt, den skall vara ganska lös men välknådad.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp i bitar. Kavla sedan ut runda kakor. Det behövs två kavlar, först en vanlig slät, sedan en kruskavel. Kakorna bör ha en diameter på cirka 25-30 centimeter.
- Kavla en kaka åt gången, använd mycket mjöl till utkavlingen. Borsta noga bort mjölet före gräddning.
- Grädda en kaka åt gången tills den har fått färg, 1-2 minuter. Vill man ha brödet mjukt, låt det svalna under bakduk och förvara i plastpåse.