Grundrecept på smördeg

Per Morberg 2018

Grundrecept på smördeg

4 ingredienser

Smördeg finns att köpa färdig i affären, men om du skulle vara sugen på att göra egen hittar du receptet här.

Viktigt att alla ingredienser håller samma temperatur!

Ingredienser

  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 2 tsk ättiksprit 12 %
  • 200 g smör

Gör så här

  1. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur. Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma till en rund boll och låt den vila 15 min inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.
  2. Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, cirka 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, cirka 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen. Låt den vila på kall plats minst i 15 minuter.
  3. Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång.