Per Morbergs shepherd’s pie

Per morbergs shepherds pie
Foto: Erik Olsson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs shepherd’s pie

20 ingredienser

1.5 h

"Det finns en och annan gastropub i både England och Skottland. Jag har haft nöjet att efter en hel dags kronhjortsjakt och klängande i bergen i fyra olika sorters väder på samma dag slinka in på en sådan och få en tvättäkta version av fåraherdens rustika paj." /Per

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammfärs
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 100 g champinjoner
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 burk passerade tomater [400 g]
  • 1-2 dl vatten (eventuellt)
  • 1 tsk worcestersås
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Potatismos

  • 1 kg potatis (av mjölig sort)
  • 3 msk smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl mjölk (minst 3% fetthalt)
  • 1 krm malen muskot
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gratinering

  • 2 dl lagrad ost, fint riven

Gör så här

  1. Strimla sidfläsket och skiva champinjonerna tunt. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn lammfärsen tills den smular sig. Krydda med salt och peppar. Ta upp och fräs sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i olivolja i samma stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Rör ner tomatpurén.
  3. Lägg över alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta), häll i de passerade tomaterna och låt grytan puttra på svag värme i ca 30 minuter. Rör om några gånger under tiden och späd eventuellt med lite vatten.
  4. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den genom en potatispress. Tillsätt smör, äggulor, mjölk, muskot, salt och peppar. Vispa moset väl.
  5. Värm ugnen till 225°.
  6. Lägg köttfärssåsen i en ugnsform och bred eller spritsa moset över. Strö över den rivna osten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda pajen i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.