Älgfärsbiffar med mandelpotatis

Älgfärsbiffar med mandelpotatis
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Älgfärsbiffar med mandelpotatis

21 ingredienser

40 m

Både barn och vuxna älskar köttbullar i gräddsås med potatis och lingon. Den feta vispgrädden är bra för den lite torra älgfärsen./Per - Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar.

Ingredienser

portioner4 - 6

Biffar

  • 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • peppar, nymalen
  • 1 gul lök
  • 3 enbär
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning

Sås

  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl viltbuljong (eller köttfond)
  • 3 msk sherry
  • 3 dl vispgrädde (eller crème fraiche)
  • ca 4 msk messmör
  • 2 msk rårörda lingon
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk japansk soja (helst tamari)
  • ev salt
  • ev peppar

Gör så här

Biffar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
  3. Skala och riv löken.
  4. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.
  5. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.
  6. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

Sås

  1. Skala och finhacka schalottenlökarna.
  2. Fräs dem i smöret i en kastrull.
  3. Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.
  5. Rör om då och då.
  6. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Vid servering

  1. Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna så att den blandas med skyn.