Per Morbergs hamburgare med hembakt bröd

527 röster
1,5 h
4
Per morbergs hamburgare med hembakat bröd
Foto: Martin Löf
1,5 h
4
4 portioner

Du behöver

Hamburgare

  • 600-700 g nötfärs
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2 msk worcestersås (eller konjak)
  • olivolja

Tillbehör

  • 8 skiva cheddarost
  • 2 tomater, skivade
  • 2 rödlökar, skurna i ringar
  • 1 saltgurka, skuren i fyra delar på längden
  • isbergssallad
  • dijonsenap
  • ketchup

Hamburgerbröd

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten, ljummet
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • vatten, till pensling

coleslaw

  • 7 dl vitkål, finstrimlad
  • 1 rödlök, finstrimlad
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk strösocker
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Hamburgare
    Lägg köttfärs i en bunke och tillsätt salt och peppar.
  2. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs.
  3. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
  4. Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen.
  5. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
  6. Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup.
  7. Hamburgerbröd
    Finfördela jästen i en bunke.
  8. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet.
  9. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (för hand dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig.
  10. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Dela degen och forma den till lagom stora hamburgerbröd (knåda inte!).
  13. Lägg hamburgerbröden på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter.
  14. Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter.
  15. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter.
  16. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  17. Coleslaw
    Blanda alla ingredienser i en skål.
  18. Rör om väl.
  19. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt. Servera till hamburgaren!
18 maj 2010