Boeuf Bourguignon à la Per Morberg

Boeuf Bourguignon à la Per Morberg
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Boeuf Bourguignon à la Per Morberg

1547

9 steg att laga

15 ingredienser

2 h

Per Morbergs recept på den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon. Det här blir en rejäl laddning gryta. En riktigt matig och robust middag som smakar franskt och underbart. Räcker dessutom till flera matlådor.

Kökets shop

Morbergs favoriter i ny bok

Morberg Bakfickan

Per Morberg

189 kr219 kr

läs mer
Kökets kurser
Bli en mästare på såser - miljö2

Bli en mästare på såser

Lär dig mer om fonder i Tommy Myllymäkis onlinekurs! Läs mer & se trailer

Ingredienser

portioner15 portioner
  • 150 g sidfläsk
  • 200 g steklök (eller smålökar, fina)
  • 400 g champinjoner, i stora tärningar
  • 4 msk olja
  • 2 kg högrev
  • 5 klyfta vitlök
  • 80 g vetemjöl
  • 1,5 l rött vin (fruktigt, helst Bourgogne)
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 50 g svål
  • 1 sockerbit
  • 1 kruka persilja
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan

Gör så här

  1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
  3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
  4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
  5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
  6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
  7. Salta lätt och tillsätt hel biten fläskskvål, mald peppar, sockerbiten, lagerblad och kryddbuketten. Rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
  8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.
  9. Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din Boeuf Bourguignon!