Pepparkryddad hjort med potatispuré, rödvinssås och picklade björnbär

NYHET
Pepparkryddad hjort med potatispuré, rödvinssås och picklade björnbär
Foto: TV4
Olivia Leksell
Olivia Leksell

Pepparkryddad hjort med potatispuré, rödvinssås och picklade björnbär

29 ingredienser

Lyxig hjortinnerfilé möter lena smaker av mandelpotatis, fyllig rödvinssås och syrligt picklade björnbär i en rätt som balanserar vilt, sötma och friskhet på ett elegant sätt.

Ingredienser

portioner

Hjort

  • ca 600 g hjortinnerfilé
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 kvist timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • smör
  • neutral olja
  • salt

Mandelpotatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 300 g smör
  • 1 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök
  • salt

Rödvinssås med björnbär

  • 3 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond (utspädd)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl björnbär (färska eller frysta)
  • 50 g smör
  • salt

Picklade björnbär:

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 125 g färska björnbär

Vid servering

  • färsk körvel

Gör så här

Hjort

  1. Rosta pepparkornen i en het panna.
  2. Mortla kornen och sprid ut dem på en tallrik.
  3. Salta hjorten runtom.
  4. Hetta upp olja i en panna och stek hjorten ordentligt på alla sidor tills den får en fin stekyta.
  5. Tillsätt en stor klick smör, vitlök och timjan. Ös köttet med det smälta smöret tills innertemperaturen når 47 °C.
  6. Rulla köttet i de krossade pepparkornen och låt vila.

Rödvinssås med björnbär

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs löken i en kastrull. Tillsätt timjan och rödvin.
  3. Låt såsen reducera. Tillsätt kalvfond och björnbär och låt koka ihop ytterligare.
  4. Sila såsen och blanka av med smör.
  5. Smaka av med rödvinsvinäger och salt.

Mandelpotatispuré

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Värm upp grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med vitlök och lagerblad.
  3. Häll av potatisen och låt den ånga av.
  4. Plocka ur vitlöken och lagerbladet ur gräddmjölken.
  5. Pressa potatisen genom en potatispress ner i en kastrull på låg värme. Häll över gräddmjölken och vispa slätt med en ballongvisp.
  6. Tillsätt kallt smör i kuber. Smaka av med salt.
  7. Fyll potatispurén i en spritspåse.

Picklade björnbär

  1. Hetta försiktigt upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
  2. Ta lagen från plattan när sockret löst sig och låt svalna.
  3. Slå lagen över björnbären och låt stå.

Servering

  1. Spritsa ut mandelpotatispurén i botten av tallriken.
  2. Skär hjorten i skivor och lägg dem intill purén.
  3. Skeda över den varma rödvinssåsen runt köttet och purén.
  4. Fördela de picklade björnbären runt köttet. Avsluta gärna med några färska timjankvistar eller ett par hela björnbär som garnityr.