Pepparkakshus med mall

koket.se
Pepparkakshus med mall
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Pepparkakshus med mall

15 ingredienser

Letar du efter ett lagom utmanade pepparkakshus att bygga till jul? Här är Teas bästa recept på pepparkaksdeg och mallar till hur du bygger julens finaste (och godaste!) pepparkakshus. 
Här kan du skriva ut mallar till pepparkakshuset >>

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

  • 200 g strösocker
  • 700 g ljus sirap
  • 400 g smör
  • 3 ägg
  • 1,2 kg vetemjöl
  • 10 g bikarbonat
  • 20 g malen kanel
  • 20 g malen nejlika
  • 10 g malen ingefära
  • 1 g salt

Karamell till montering

  • 300 g strösocker

Fönster

  • 6 gelatinblad

Kristyr

  • 110-120 g äggvita
  • 800 g florsocker

Dekoration

  • godis

Gör så här

Pepparkakshus

  1. Smält samman socker, sirap och smör i en kastrull och låt svalna helt.
  2. Vispa i äggen för hand.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll all degvätska i mitten.
  4. Arbeta ihop med en träsked först och knåda sedan ihop degen i några minuter.
  5. Dela degen i sex delar och platta till dem. Plasta in dem noggrant och lägg i kylen i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Kavla ut degen till rektanglar på mjölade bakplåtspapper. Låt de utkavlade pepparkaksarken stelna i kylen (det går lättare att skära ut delarna när degen är kall). Lägg på mallarna, skär ca 1 cm utanför mallen då kakan krymper något i ugnen. Skär inte ut detaljer som dörr och fönster nu, det görs efter gräddning.
  8. Baka ett pepparkaksark i taget, när bitarna är gyllenbruna ta ut ur ugnen (grädda lika stora bitar tillsammans, då olika storlekar behöver olika lång tid i ugnen). Se till att inte grädda för kort tid, om bitarna är för mjuka håller inte huset ihop.
  9. Lägg på mallen och skär ut detaljer och jämna till kanterna innan pepparkakan hinner svalna. Låt sedan svalna helt.

Montering

  1. Var gärna två personer när huset ska monteras. Ta fram en skärbräda eller bricka som du ska bygga på.
  2. Värm en stekpanna på medelhög värme. Strö tunna lager av strösocker i pannan tills det smälter, fortsätt tills allt socker har en bärnstensfärgad färg. Rör emellanåt med en träsked och sänk till spisens lägsta temperatur så att karamellen inte stelnar medan du monterar huset.
  3. Först ska alla fönster sättas dit. Klipp gelatinblad i passande storlekar. Ringla karamell runt om fönsterpartiet på husets baksida, den som legat mot plåten, och tryck sedan fast gelatinbladet försiktigt utan att nudda karamellen.
  4. Bygg nu ihop delarna till ett hus. Doppa gavelns ena sida i sockret och fäst med en sidovägg, gaveln ska ligga ytterst. Fortsätt med nästa sidovägg så att det blir en stabil form av en hästsko.
  5. Lägg i eventuell ljusslinga (LED) och dra ut tillräckligt med sladd så att det räcker till ditt uttag. Sätt dit den andra gaveln. Avsluta med att montera tak och skorsten.
  6. Gör nu trapporna. Lägg ihop de fyra bitarna och sidorna så att det blir logiskt när du limmar ihop och bygg trappan nerifrån och upp så att man vet att den står stadigt på brädan/brickan.
  7. Sätt därefter fast dörrarna på halvvid gavel. Om du använder tyngre godisar så passa på att använda den varma karamellen i pannan för att fästa dem (kristyren orkar inte hålla uppe tyngre dekor).

Kristyr

  1. Vispa äggvita och florsocker i maskin till en fluffig marängliknande konsistens.
  2. Fyll en spritspåse med kristyren. Släpp lös din kreativitet och garnera huset med kristyr och godis.