Pepparkaks- och lingonrutor
Pepparkaks- och lingonrutor
9 ingredienser
50 min
Fyll köket med en underbart god doft av jul med den här sötsyrliga läckerheten - en hybrid mellan paj och kaka. Ät som den är eller bjud som paj med vaniljsås eller Fredriks goda råkräm.
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk pepparkakskrydda
- 200 g smör
Fyllning
- 250 g frysta lingon
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form på 20x20 cm med bakplåtspapper.
- Blanda alla torra ingredienser till smuldegen. Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop degen till en smulig massa.
- Tryck ut hälften av smulet i botten av formen som en pajbotten.
- Rör ihop lingon, socker och majsstärkelse. Fördela fyllningen i formen.
- Avsluta med att strö över resten av smuldegen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, tills den börjar få färg.
- Servera rutorna som de är eller med vaniljsås eller råkräm.