Pepparkaka med glasyr

Pepparkaka med glasyr
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pepparkaka med glasyr

14 ingredienser

En saftig och kryddig kaka med mycket smak. Ett måste till jul, men lika god hela året.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör, mjukt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk hel nejlika
  • 2 msk lingonsylt
  • 1,5 dl kaffe, starkt

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • äggvita
  • mandelsplitter
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en rund kakform. Rör smör och socker vitt, tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner. Tillsätt till sist lingon och kaffe.
  2. Slå smeten i formen och grädda i nedre halvan av ugnen en knapp timme.
  3. Rör ut florsocker med lite äggvita till en tjock smet och bred över den kalla kakan. Rosta mandelflisen lätt i torr stekpanna och strö över.