Pepparbiff och gnocchi, serveras med svartrotspuré

Pepparbiff och gnocchi, serveras med svartrotspuré
Foto: TV4

Pepparbiff och gnocchi, serveras med svartrotspuré

Av: Jacob - Höganäs

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1h 30m

Pepprig oxfilé serveras med gnocchi, len svartrotspuré, mustig rödvinssky samt färgglad sallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 3-5 mjöliga potatisar
  • 1 ägg
  • 3-4 dl vetemjöl, mängden kan anpassas efter behov
  • matolja
  • ev vitlök
  • smör

Svartrotspuré

  • 150 g svartrot
  • smör, till stekning
  • 0,5 dl grädde
  • salt
  • peppar

Pepparbiff

  • 4 bitar oxfilé
  • svartpepparkorn
  • grönpepparkorn
  • smör
  • olja
  • 2-3 king solo vitlökar

Vinsky

  • spad från stekning av köttet
  • 3 dl rött vin
  • 0,5-1 tsk dijonsenap
  • majsstärkelse (mängd efter önskad konsistens)

Vårsallad

  • 1 gulbeta
  • 1 knippe sparris
  • 1 ask körsbärstomater
  • olivolja
  • smör
  • flingsalt

Gör så här

  1. Ta fram köttet ca 1 timme innan det ska lagas, och låt det nå rumstemperatur.

Gnocchi

  1. Koka potatisen, med skalet på, tillsammans med svartroten.
  2. Häll av vattnet, skala potatisen och tärna svartroten. Ställ svartroten åt sidan.
  3. Mosa potatisen ordentligt, tillsätt ägg och rör till en jämn smet.
  4. Tillsätt mjöl, lite i taget och knåda till en fast deg.
  5. Dela upp degen i lika stora delar, rulla till längder och skär upp i bitar om ca 1 cm.
  6. Koka upp vatten och lägg i bitarna.
  7. När gnocchin flyter upp till ytan är den färdig, efter ca 3–5 minuter. Ta upp med en hålslev och låt rinna av.
  8. Lägg gnocchin i en skål och strila över matolja, pressa eventuellt i vitlök och rör om.
  9. Fräs i smör strax innan servering.

Svartrotspuré

  1. Hetta upp smör i en kastrull och fräs den tärnade svartroten.
  2. Tillsätt grädde, salt och peppar, sänk värmen och låt puttra tills svartroten är mjuk.
  3. Mixa slät med stavmixer.

Pepparbiff

  1. Lägg pepparkornen i en ren kökshandduk och krossa med en kavel eller stekpanna.
  2. Täck köttbitarnas sidor med pepparkornen.
  3. Hetta upp en stekpanna med olja, se till att pannan är rejält varm.
  4. Salta köttbitarna.
  5. Lägg köttbitarna i pannan och bryn varje sida i ca 4–5 minuter. Vänd varje minut.
  6. Lägg smör i pannan efter ca halva tiden och se till att köttbitarna blir täckta.
  7. Lägg eventuellt två vitlöksklyftor i pannan tillsammans med köttet, se till att de inte bränns.
  8. Låt köttet vila på en skärbräda i minst 5 minuter innan servering.

Vinsky

  1. Häll vinet i stekpannan som användes till köttet.
  2. Tillsätt dijonsenap och vispa ordentligt.
  3. Blanda majsstärkelse i kallt vatten och tillsätt i skyn 1 tsk i taget, tills önskad konsistens uppnås.

Vårsallad

  1. Skär gulbetan i lagom stora bitar och koka mjuk.
  2. Bryt av sparrisens nedre del och dela resten i tredjedelar.
  3. Vänd sparrisen i smör och flingsalt, stek mjuk.
  4. Skär cocktailtomaterna i halvor.
  5. Blanda grönsakerna och strila över olivolja, tillsätt eventuellt flingsalt och mald svartpeppar.