Pellis blåbärspaj med vaniljsås

Pellis blåbärspaj med vaniljsås
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Pellis blåbärspaj med vaniljsås

15 ingredienser

1 h

”När min fru växte upp brukade hon spendera somrarna i Finland med sin bror hos deras morföräldrar. Det brukade då bakas något som på finska heter ”mustikkakukko”, vilket betyder blåbärstupp, men som i själva verket är en blåbärspaj med rågdeg. Fantastisk god som den är men med vaniljsås blir den ännu perfekt. Lycka till!" /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner

Vaniljsås

  • 400 g vispgrädde [4 dl]
  • 0,67 vaniljstång, märg och stång
  • 100 g äggula [1 dl]
  • 60 g rörsocker [0,75 dl]
  • 1,5 g salt [1,2 krm]

Blåbärsfyllning

  • 700 g blåbär [10 dl]
  • 40 g potatismjöl [0,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1,7 tsk]

Pajdeg

  • 200 g smör, normalsaltat
  • 125 g strösocker [1,5 dl]
  • 190 g rågmjöl, fullkorn [3,15 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 4 g salt [0,6 tsk]
  • 5 g vaniljsocker [1,7 tsk]
  • 60 g ägg [1]

Gör så här

Vaniljsås

  1. Blanda samman alla ingredienser i en kastrull.
  2. Sjud under omrörning till 82-84 grader, såsen skall tjockna och täcka en skeds baksida när du doppar den.
  3. Testa med en fryst sked, om såsen stelnar aningen på skeden och påminner lite om en curd eller gelé är den klar.
  4. Häll upp i en burk och förslut, förvara i kylen fram till servering.

Fyllningen

  1. Det går bra med både frysta eller färska bär.
  2. Blanda ihop allt precis innan pajen skall fyllas.

Pajdeg

  1. Blanda ihop allt utom ägget till degen.
  2. När inga smörklumpar finns längre tillsätter du ägget och blandar tills du kan rulla en boll och trycka ihop den utan att den spricker.
  3. Känns degen torr kan du tillsätta lite mjölk.
  4. Är degen varm lägger du den i kylen för att bli kall.
  5. Dela degen i hälften och kavla ut båda delarna ca 3 mm tjocka.
  6. Fodra en smörad form med en av degarna, ca 23 cm i diameter.
  7. Fyll med din fyllning och lägg sedan den andra degen ovanpå som ett lock. Skulle det bli sprickor i locket kan du täcka dem med mer deg eller ett till lock.
  8. Gör ett hål på ovansidan med en liten sticka.
  9. Baka pajen på 175 grader i 30-40 minuter, använder du frysta blåbär är det bra att baka i nedre delen av ugnen.
  10. Låt pajen svalna innan servering, alternativt stå i kylen över natten.
  11. Servera med vaniljsåsen, vispad eller som den är.

Baka pajen dagen innan servering och förvara i kylen, då blir den extra saftig. Blir det deg över kan du frysa in den i en påse och använda vid ett annat tillfälle. Det går att byta ut rågmjölet mot ett annat fullkornsmjöl.