Pellis blåbärspaj med vaniljsås
Pellis blåbärspaj med vaniljsås
15 ingredienser
1 h
”När min fru växte upp brukade hon spendera somrarna i Finland med sin bror hos deras morföräldrar. Det brukade då bakas något som på finska heter ”mustikkakukko”, vilket betyder blåbärstupp, men som i själva verket är en blåbärspaj med rågdeg. Fantastisk god som den är men med vaniljsås blir den ännu perfekt. Lycka till!" /Alexander Pelli
Ingredienser
Vaniljsås
- 400 g vispgrädde [4 dl]
- 0,67 vaniljstång, märg och stång
- 100 g äggula [1 dl]
- 60 g rörsocker [0,75 dl]
- 1,5 g salt [1,2 krm]
Blåbärsfyllning
- 700 g blåbär [10 dl]
- 40 g potatismjöl [0,5 dl]
- 5 g vaniljsocker [1,7 tsk]
Pajdeg
- 200 g smör, normalsaltat
- 125 g strösocker [1,5 dl]
- 190 g rågmjöl, fullkorn [3,15 dl]
- 90 g vetemjöl [1,5 dl]
- 4 g salt [0,6 tsk]
- 5 g vaniljsocker [1,7 tsk]
- 60 g ägg [1]
Gör så här
Vaniljsås
- Blanda samman alla ingredienser i en kastrull.
- Sjud under omrörning till 82-84 grader, såsen skall tjockna och täcka en skeds baksida när du doppar den.
- Testa med en fryst sked, om såsen stelnar aningen på skeden och påminner lite om en curd eller gelé är den klar.
- Häll upp i en burk och förslut, förvara i kylen fram till servering.
Fyllningen
- Det går bra med både frysta eller färska bär.
- Blanda ihop allt precis innan pajen skall fyllas.
Pajdeg
- Blanda ihop allt utom ägget till degen.
- När inga smörklumpar finns längre tillsätter du ägget och blandar tills du kan rulla en boll och trycka ihop den utan att den spricker.
- Känns degen torr kan du tillsätta lite mjölk.
- Är degen varm lägger du den i kylen för att bli kall.
- Dela degen i hälften och kavla ut båda delarna ca 3 mm tjocka.
- Fodra en smörad form med en av degarna, ca 23 cm i diameter.
- Fyll med din fyllning och lägg sedan den andra degen ovanpå som ett lock. Skulle det bli sprickor i locket kan du täcka dem med mer deg eller ett till lock.
- Gör ett hål på ovansidan med en liten sticka.
- Baka pajen på 175 grader i 30-40 minuter, använder du frysta blåbär är det bra att baka i nedre delen av ugnen.
- Låt pajen svalna innan servering, alternativt stå i kylen över natten.
- Servera med vaniljsåsen, vispad eller som den är.
Baka pajen dagen innan servering och förvara i kylen, då blir den extra saftig. Blir det deg över kan du frysa in den i en påse och använda vid ett annat tillfälle. Det går att byta ut rågmjölet mot ett annat fullkornsmjöl.