Laxsoppa med skaldjur

19 röster
15 min
4

Färgstark fisksoppa med saffran, lax och skaldjur. Toppa med färsk koriander! Recept från kokboken Lax - från vardag till lyx.

Läs mer om boken och kolla in fler recept från

Lax - från vardag till lyx


Visa mer
15 min
4

Du behöver

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 msk fiskfond
  • 2-3 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl kaffegrädde
  • 20 räkor, stora, skalade
  • 10 musslor, stora med skal, tillagade
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Dela laxen i 4–6 bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken.
  3. Fräs lök, vitlök, purjolök och saffran i smör i en stor kastrull eller traktörpanna.
  4. Tillsätt fiskfond, vatten och vin till fisksoppan.
  5. Sjud utan lock ca 10 minuter.
  6. Smaka av.
  7. Häll i grädde och lägg försiktigt ned laxbitarna.
  8. Sjud din fisksoppa ca 5 minuter.
  9. Lägg ner räkor och musslor och låt dem bli varma utan att koka.
  10. Klipp över koriander över fisksoppan vid serveringen.
12 april 2011
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept