Morötter, späda med citron, mandel, mynta och koriander

Morötter, späda med citron, mandel, mynta och koriander
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Morötter, späda med citron, mandel, mynta och koriander

11 ingredienser

Förkokning i lättsaltat vatten är en förutsättning för att grillade rotfrukter ska bli bra. Det skapar en jämn sälta och ger övriga kryddor möjlighet att tränga in på djupet. Väljer du dessutom att marinera de nygrillade grönsakerna i en vinägrett får du det bästa av två världar – fräschör och en djup, ihållande smak. /Paul Svensson

Receptet är från boken Paul grillar

Gör gärna den här rätten när primörerna tagit fart på försommaren. Då är det lätt att hitta späda - och billiga - morötter.

Här kan du läsa mer om boken

Paul grillar

.

Ingredienser

portioner
  • 30 morötter (späda)
  • 1,5 msk korianderfrö
  • 3 citroner, skal och saft
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • 4 msk sötmandel, skållad
  • 2 krukor mynta, strimlad
  • 2 krukor koriander, strimlad
  • havssalt
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Koka morötterna i lättsaltat vatten tills de är nästan genomkokta, 2–3 minuter.
  2. Kyl i kallt vatten och dra av skalet med fingrarna.
  3. Rulla dem i lite olivolja och grilla tills de får en vacker färg.
  4. Gör en dressing genom att mortla korianderfröna med rivet skal från citronerna.
  5. Blanda med citronsaft, vinäger och olivolja (hälften citronsaft och hälften olivolja).
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Gör ett paket av aluminiumfolie och fyll med mandel och salt.
  8. Lägg paketet på grillen och skaka frekvent tills mandlarna är gyllenbruna.
  9. Lägg morötterna på ett fat.
  10. Strö över mandeln och örterna.
  11. Blanda med dressingen och smaka av med havssalt och nymald svartpeppar.