Pasta Vongole av Louise Johansson

Pasta Vongole av Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Pasta Vongole av Louise Johansson

11 ingredienser

30 m

Pasta Vongole - en klassisk, smakrik och god pastarätt med musslor som fått koka i vitt vin.

Ingredienser

portioner
  • 2 l vatten
  • 2 dl salt
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 2 king solo vitlökar (eller 4 vanliga vitlöksklyftor)
  • 2 schalottenlökar
  • 250 g körsbärstomater (gärna i olika färg)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 400 g spaghetti
  • 1 dl pastavatten
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Blanda vatten och salt. Häll hälften av saltvattnet över musslorna och låt dem ligga i vattnet i cirka 30 minuter. Då öppnar musslorna sig och spottar ut eventuell sand som de kan ha kvar. Skölj musslorna under kallt vatten och gör om processen med resterande saltvatten.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull (till pastan).
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök samt dela tomaterna.
  4. Fräs vitlök, schalottenlök och chiliflakes i olja i cirka 1 minut. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare 2 minuter.
  5. Häll i vin och koka ihop i cirka 5 minuter.
  6. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Tillsätt pastavatten i tomatsåsen och koka ytterligare 2 minuter.
  8. Häll i musslorna i såsen och koka under lock i 2 minuter tills de öppnar sig.
  9. Vänd i pastan i musselsåsen.
  10. Hacka basilika.
  11. Strö över basilika på pastan och servera direkt.