Pasta primavera med löjrom

koket.se
Pasta primavera med löjrom
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Pasta primavera med löjrom

12 ingredienser

30 min

Lyxigt god helgpasta med vårkänsla i form av grön sparris. Toppa med en fräsch ricotta- och parmesankräm och läcker löjrom vid servering.

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta, t ex strozzapreti
  • 300 g grön sparris
  • 50 g pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 125 g ricotta
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • 1 citron
  • 1 förp rucolasallad (à 65 g)
  • olivolja, till stekning

Topping

  • 100 g löjrom
  • 1 dl parmesanost

Gör så här

  1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme.
  2. Skär sparrisen i sneda bitar. Stek den al dente i olivolja ett par minuter. Salta och peppra.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Blanda samman ricotta, riven parmesan och finrivet citronskal. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.
  5. Riv vitlöksklyftan ner i en liten kastrull, tillsätt olivoljan och låt vitlöken småfräsa lätt i oljan.
  6. Häll av pastan. Blanda pastan med vitlöksolja, grön sparris och ruccola.
  7. Lägg upp pastan på tallrikar och toppa med ricottakrämen, rostade pinjenötter och en klick löjrom.