Pasta ’e Ceci con Salsiccia

Christian Campogiani

Pasta ’e Ceci con Salsiccia

13 ingredienser

30 min

En härlig pastarätt med salsicciakorv och kikärtor gör sig fint som både helgmiddag och vardagsräddare.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 färska salsicciakorvar [ca 250 g]
  • 0,5 dl Extra jungfruolivolja
  • 1 gul lök (medelstor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 dl vitt vin
  • 200 g passerade tomater (eller 2 msk tomatpuré)
  • 2 burkar kikärtor (sköljda)
  • 250-300 g pasta (t.ex. tubetti eller små rigatoni)
  • salt
  • svartpeppar
  • ev chilifrukt (peperoncino) [1 nypa]
  • parmesanost

Gör så här

  1. Ta bort skinnet från korvarna och smula ner köttet i en gryta med lite olivolja. Bryn tills det får färg.
  2. Finhacka den gula löken och hacka sedan ihop den med vitlöken och rosmarinen.
  3. Fräs hacket med korven tills det doftar gott.
  4. Häll i vinet och låt alkoholen koka bort.
  5. Tillsätt de passerade tomaterna och hälften av kikärtorna. Mosa eller mixa blandningen med en stavmixer för att få en härligt krämig sås.
  6. Låt sjuda i ca 10–15 minuter.
  7. Häll i pastan samt resterande kikärtor och häll på vatten så att det täcker. Rör ofta så att inget fastnar.
  8. Pastan ska bli al dente samtidigt som rätten får en fyllig konsistens, nästan som stuvning.
  9. Krydda med salt, svartpeppar och eventuellt lite chili.
  10. Ringla över extra olivolja vid servering och toppa med finriven parmesan.