Pasta ’e Ceci con Salsiccia

Pasta ’e Ceci con Salsiccia
Foto: TV4
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Pasta ’e Ceci con Salsiccia

14 ingredienser

30 min

En härlig pastarätt med salsicciakorv och kikärtor gör sig fint som både helgmiddag och vardagsräddare.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 färska salsicciakorvar [ca 250 g]
  • 0,5 dl Extra jungfruolivolja
  • 1 gul lök (medelstor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 dl vitt vin
  • 200 g passerade tomater (eller 2 msk tomatpuré)
  • 2 burkar kikärtor (sköljda)
  • 250-300 g pasta (t.ex. tubetti eller små rigatoni)
  • salt
  • svartpeppar
  • ev chilifrukt (peperoncino) [1 nypa]
  • parmesanost
  • sardeller (valfritt)

Gör så här

  1. Ta bort skinnet från korvarna och smula ner köttet i en gryta med lite olivolja. Bryn tills det får färg.
  2. Finhacka den gula löken och hacka sedan ihop den med vitlöken och rosmarinen.
  3. Fräs hacket med korven tills det doftar gott.
  4. Häll i vinet och låt alkoholen koka bort.
  5. Tillsätt de passerade tomaterna, sardeller, chili och hälften av kikärtorna. Låt sjuda i ca 10–15 minuter.
  6. Ta bort hälften av blandningen och mosa eller mixa med en stavmixer för att få en härligt krämig sås. Häll tillbaka i grytan.
  7. Häll i pastan samt resterande kikärtor och häll på vatten så att det täcker. Rör ofta så att inget fastnar.
  8. Pastan ska bli al dente samtidigt som rätten får en fyllig konsistens, nästan som stuvning.
  9. Krydda med salt, svartpeppar.
  10. Ringla över extra olivolja vid servering och toppa med finriven parmesan.