Passionscurd med hallonmaräng på smulig botten
Passionscurd med hallonmaräng på smulig botten
20 ingredienser
En syrlig passionscurd, en söt hallonmaräng och en smulig kexbotten. Yes årets nyårsdessert har du här! /Tea
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Passionsfruktspuré
- 140 g urskrapad passionsfrukt [7-8 st]
- 40 g vatten
Passionsfruktscurd
- 90 g passionsfruktspuré
- 50 g ägg [1 litet]
- 40 g strösocker
- 100 g smör
Hemmagjorda digestivekex, ca 15 st
- 60 g havregryn
- 120 g grahamsmjöl
- 3 g bakpulver
- 1 krm salt
- 30 g honung
- 40 g smör
- 30 g mjölk
Botten
- 8 digestivekex, cirka 120 g
- 20 g smör, brynt
Hallonmaräng
- 150 g hallonsaft, koncentrerad [1,5 dl]
- 90 g strösocker [1 dl]
- 100 g äggvita [1 dl]
Dekoration
- hallonpulver
- gröna blad
Gör så här
Passionsfruktspuré
- Koka ihop i 5 minuter och sila sedan av kärnorna.
Passionsfruktscurd
- Vispa ihop puré, ägg och socker och värm till 85 grader eller tills första bubblorna kommer. Sila av och mixa i rumstempererat smör. Stav mixa och häll i en ugnsform. Kontaktplasta och låt stelna i kylen.
Hemmagjorda digestivekex
- Sätt ugnen på 170 grader. Mixa ihop havregrynen med grahamsmjölet i en matberedare. Häll över i en ren bunke och blanda i resterande ingredienser. Arbeta ihop till en deg och kavla ut mellan två bakplåtspapper till cirka 2-3 mm tjocklek. Stansa ut kex (6,5 cm i diameter). Fortsätt tills hela degen är använd. Baka kakorna i 15 minuter. Låt svalna.
- Nu så, spara hälften av kexen till en bit ost innan desserten och bli den där jobbiga gästen som kommer med två rätter till nyårsknytisen eller spara annat tillfälle.
Botten
- Mixa eller banka sönder kexen. Dela ett bakplåtspapper på mitten och lägg det på en plåt. Blanda ihop med det brynta smöret och tryck ut i en ring (10 cm) till 4 rundlar. Grädda ytterligare 7 minuter på 170 grader. Dra FÖRSIKTIGT över pappret på en helt rak skärbräda och sätt den i frysen.
Hallonmaräng
- Har du inte hallonsaft hemma ta någon annan, fläder eller svartvinbär. Vispa äggvitan på lägsta hastighet i en maskin eller med en elvisp. Koka upp saft och socker till 121 grader på hög temperatur. Slå den med tunn stråle över äggviteskummet och höj hastigheten till medelhög hastighet. Vispa tills marängen är tillräckligt sval och styv för att spritsa.
Montering
- Fyll marängen och curden i två olika spritspåsar. Ta ur kexbotten ur frysen och lägg en kexbotten i mitten på tallriken. Fyll med klickar av curd och maräng i olika storlekar. Bränn av marängen, toppa med hallonpulver och några färska gröna blad så är den klar att serveras!