Påsktårta på burk

NYHET
Påsktårta på burk tf
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Påsktårta på burk

13 ingredienser

1 h + tid i kyl

Trenden med tårta i portionsformar har blivit viral – och det med all rätt. Det är både gott, fint och smidigt att servera. Hilda gör en påsktårta på burk med citronsockerkaka i botten. Hon förenklar det hela genom att använda färdig lemon curd som hon vispar upp till en fluffig kräm, kombinerat med en len vit chokladkräm. Tårtan toppas med ett täcke av marsipan och dekoreras påskigt.

Ingredienser

portioner4 - 6

Sockerkaka

  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 citron (kan uteslutas)
  • 2 msk mjölk (eller yoghurt)

Vit chokladkräm

  • 200 g vit choklad
  • 3 dl vispgrädde

Vispad lemon curd

  • 1 burk lemon curd [ca 300–350 g]

Montering

  • marsipan, utkavlad
  • färska örter (t.ex. citronmeliss eller timjan)
  • påskdekorationer (små chokladägg, marsipanfigurer eller ätbara blommor)

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en liten form eller förbered små formar, till exempel en muffinsplåt.
  3. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt med en elvisp.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Tillsätt det smälta smöret och vispa samman.
  7. Tvätta citronen noggrant, riv skalet och pressa ut saften. Tillsätt både skal och saft i smeten. Detta steg kan uteslutas.
  8. Rör ner mjölken eller yoghurten och blanda tills smeten är helt slät.
  9. Häll smeten i formen eller formarna.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i springform och 15 minuter i muffinsformar. Känn efter med en sticka – den ska vara halvtorr.
  11. Låt svalna helt innan du monterar och serverar.

Vit chokladkräm

  1. Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål.
  2. Värm grädden i en kastrull tills den nästan kokar.
  3. Häll grädden över chokladen och rör tills all choklad har smält och krämen är slät.
  4. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen i minst 2 timmar tills blandningen är helt kall.
  5. Vispa upp till en fluffig och len kräm med en elvisp.

Vispad lemon curd

  1. Häll lemon curden i en bunke.
  2. Vispa med elvisp tills den blir ljus, luftig och krämig.

Montering

  1. Skär eller dra sockerkakan i mindre bitar.
  2. Varva de olika delarna i glasburkar eller i glas. Börja med citronkaka, därefter en klick vit chokladkräm och sedan vispad lemon curd.
  3. Upprepa lagren tills burkarna är fyllda.
  4. Toppa med ett tunt täcke av utkavlad marsipan.
  5. Dekorera med färska örter, små chokladägg, ätbara blommor eller andra påskiga dekorationer.