Påskknäcke

Påskknäcke
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Påskknäcke

7 ingredienser

2 dagar

Baka krispigt knäcke till påsk! Det här receptet är både enkelt och blir väldigt gott till påskmaten.

Ingredienser

portioner stycken
  • 225 g vatten
  • 225 g surdeg
  • 100 rågmjöl, fullkorn, (eko)
  • 150 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 200 g dinkelmjöl (eko)
  • 16 g salt
  • 16 g honung (eko)

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda ihop allt för hand tills det gått ihop och inte fastnar i bunke eller bord.
  2. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter i en stängd burk, väg sedan upp 50 grams bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna i en stor, inoljad burk/låda så dem inte ligger på varandra och stäng locket, ställ i kylskåpet över natten.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 280 grader och ställ en plåt upp och ner i mitten av ugnen.
  2. Kavla nu ut dina bollar till önskad form men ca 1 mm tjockt, nagga med en gaffel över hela biten, lägg på bakplåtspapper. Gör såhär med alla knäckebröden, men lägg endast 3-4 stycken per papper, dem ska få plats på den upp och ner vända plåten.
  3. Med hjälp av en skärbräda eller en annan plåt glider du av pappret upp på den varma plåten i ugnen, sprayar med vatten och bakar i ca 5 minuter innan du vänder på dem och bakar 3-5 minuter till.
  4. När knäckebrödet är klart ska du ha en fint färgad ytterkant med lite ljusare mitt.