Börja med de inkokta päronen: Koka upp socker och vatten med citronskivor. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg ner päronen i lagen och sjud dem sakta i ca 10 minuter tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen.
Värm en ugn till 175 grader. Riv ner mandelmassa i en bunke och tillsätt saffran. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
Smöra och bröa en pajform med låg kant, 20 cm i diameter, och häll ner mandelsmeten. Häll bort lagen från päronen och tryck ner klyftorna i mandelsmeten. Ugnsbaka kakan i ca 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Låt den svalna och plocka därefter ut den ur formen.
Hacka den vita chokladen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ca 20 minuter
till fin färg. Låt den svalna och smula den.
Vid servering
Värm upp kakan några minuter på 150 grader. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner citroncurden. Strö den rostade vita chokladen över kakan och servera med citroncurdsgrädden.