Päron- och saffransmazarinkaka med citroncurdsgrädde och rostad vit choklad

Päron- och saffransmazarinkaka med citroncurdsgrädde och rostad vit choklad
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Päron- och saffransmazarinkaka med citroncurdsgrädde och rostad vit choklad

14 ingredienser

30 m

En saftig och god saffranskaka med inkokta päron, rostad vit choklad och en fräsch grädde med lemoncurd.

Recept ur kokboken Fredagskockens helgmenyer

_
_

Vintips: Supersöt sauternes

Ingredienser

portioner

Saffransmazarinkaka

  • 300 g mandelmassa
  • 0,5 g saffran
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 4 msk vetemjöl
  • smör
  • ströbröd

Inkokta päron

  • 500 g strösocker
  • 5 dl vatten
  • 2 citroner, skivor
  • 4 fasta päron

Rostad vit choklad

  • 100 g vit bakchoklad

Citroncurdsgrädde

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g lemon curd

Gör så här

Kan förberedas

  1. Börja med de inkokta päronen: Koka upp socker och vatten med citronskivor. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg ner päronen i lagen och sjud dem sakta i ca 10 minuter tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen.
  2. Värm en ugn till 175 grader. Riv ner mandelmassa i en bunke och tillsätt saffran. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
  3. Smöra och bröa en pajform med låg kant, 20 cm i diameter, och häll ner mandelsmeten. Häll bort lagen från päronen och tryck ner klyftorna i mandelsmeten. Ugnsbaka kakan i ca 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Låt den svalna och plocka därefter ut den ur formen.
  4. Hacka den vita chokladen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ca 20 minuter
  5. till fin färg. Låt den svalna och smula den.

Vid servering

  1. Värm upp kakan några minuter på 150 grader. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner citroncurden. Strö den rostade vita chokladen över kakan och servera med citroncurdsgrädden.