Parmesanrisotto

NYHET
Parmesanrisotto
Foto: Tv4

Parmesanrisotto

24 ingredienser

45 min

Parmesanrisotto med citronbakad lax och passionsfruktssås blir en härlig huvudrätt att njuta av vid festliga tillfällen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parmesanrisotto

  • 2 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 250 g arborioris
  • 1 dl vitt vin
  • 3 msk smör
  • 100 g parmesanost, riven
  • färsk dill
  • salt
  • svartpeppar

Passionsfruktssås

  • 1 passionsfrukt (mogen)
  • 250 g passionsfrukt (frysta tärningar)
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • 1 msk senap
  • 3 msk smör, kallt i små bitar
  • ev citronskal
  • ev apelsinskal

Lax

  • 500 g lax
  • salt
  • svartpeppar
  • citronsaft
  • vitpeppar

Gör så här

Parmesanrisotto

  1. Koka upp 2 liter vatten tillsammans med en grönsaksbuljongtärning i en kastrull.
  2. Hetta upp en stekpanna med olivolja.
  3. Finhacka löken och fräs den i stekpannan tills den blivit mjuk.
  4. Tillsätt riset och fräs under omrörning i 3 minuter.
  5. Häll sedan i vin och låt koka in.
  6. Tillsätt en slev buljong i taget och låt nästan all vätska koka in innan du tillsätter nästa. Gör detta tills buljongen är slut och låt koka tills riset är al dente.
  7. Tillsätt smör, riven parmesanost, dill, salt och svartpeppar efter smak.
  8. Blanda och servera genast.

Passionsfruktssås

  1. Gröp ur en passionsfrukt och lägg innanmätet i en kastrull tillsammans med den frysta passionsfrukten, socker och salt.
  2. Starta plattan på låg värme och rör om tills det börjar koka.
  3. Tillsätt senap samt det kalla smöret och fortsätt röra tills såsen tjocknar och blir krämig.
  4. Smaka av med zest från citron eller apelsin.

Lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda laxen med salt, svartpeppar och citronsaft.
  3. Låt marinera i ca 15 minuter.
  4. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills laxen når en innertemperatur på 56 grader.
  6. Ta ut laxen från ugnen och lägg upp på tallrikar.

Servering

  1. Ringla generöst med passionsfruktssås över laxen och servera risotton till.