Parmesan och surkålsgratinerade ostron

Parmesan och surkålsgratinerade ostron
Foto: TV4
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Parmesan och surkålsgratinerade ostron

5 ingredienser

Du som inte har stor erfarenhet av ostron får nedan några enkla tips och råd om hur man hanterar och äter ostron. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! De flesta ostron som äts i Sverige är importerade – mestadels från Frankrike. Det vanligaste sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras och ingå i såser och sushirätter samt grillas. Ostron är fulla med nyttigheter som proteiner, mineraler och vitaminer.
Köpa ostron – kolla att de lever! De skall vara stängda. Transportera dem ordentligt kylda. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.

Ingredienser

portioner
  • 8 ostron
  • 150 g parmesanost, lagrad
  • 75 g osaltat smör
  • 1 burk surkål
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Öppna ostron – gör så här för bästa resultat: Använd en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk. Rikta kniven utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet, när det börjar öppna sig kör du hela kniven rakt in. Vicka kniven tills fästet släpper. Platta ostron öppnas i gångjärnet.
  2. Öppna ostronen utan att hälla ut spadet, kontrollera att de är rena från skalrester. Frigör ostronen från muskeln och lägg en liten klick surkål i spadet och lägg ostronet ovanpå. Fördela en klick smör på varje ostron. Lägg ostronen i en plåt på bakplåtspapper eller direkt i en ugnsfast serveringsform. Riv rikligt med parmesan över ostronen. Placera i ugnen och baka av på grilläget.
  3. När osten fått färg är de klara. Ta ut och strö nyhackad bladpersilja över och servera.

Dryckestips!
Charles Heidsieck Brut Réserve
Nr 77522. Pris 499 kr
Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fylllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Här finns toner av gula mogna äpplen, nyrostat bröd och massor med mineralitet. Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.

Palmer & Co Brut Reserve
++++
Nr 7372. Pris 329 kr. Frankrike
Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat. Detta är en go-to champagne och om du har möjlighet prova den på magnum. Mums.

Taittinger Brut Millésimé 2015
+++++
Nr 7871. Pris 629 kr. Frankrike
Doften är generös och inbjudande med en begynnande mognadston. Smaken är frisk och generös fylld med solvarma äpplen, citrusfrukter och bakverk. Mineraler och syra lyfter vinets fräschör och ger utrymme för en sipp till. Gott och klart att dricka redan nu, ingen extra lagring behövs.