Parmalindad sparris

7 röster
20 m
4

Parmalindad sparris med en liten paj blir en riktigt lovande förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
20 m
4
4 portioner

Du behöver

Parmalindad sparris

  • 250 g grön sparris
  • flingsalt
  • 4 skiva parmaskinka
  • parmesanost, färskriven
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 citron
  • olivolja

Paj

  • 3 dl dinkelmjöl
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 msk vatten, kallt
  • 250 g grön sparris
  • 75 g salladslök
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm peppar, nymald
  • 3 dl parmesanost, riven

Till servering

  • rucolasallad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Parmainlindad sparris
    Bryt av ändarna på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten i 2-3 minuter om sparrisen är nyskördad, annars kan de behöva koka ytterligare någon minut. Doppa i isvatten och låt rinna av.
  2. Lägg upp skinkskivorna på köksbänken. Riv över rikligt med parmesan och dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen överst. Rulla in ett par sparrisstänger i varje skinkskiva. Fördela paketen på assietter, pressa över lite citron, riv över extra parmesan och peppra. Ringla lite olivolja över och servera genast.
  3. Paj
    Mixa siktat mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och mixa till en deg. Låt vila i plastpåse i kylen cirka 30 minuter.
  4. Tryck ut degen i en form, 24 cm i diameter, och nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen. Förgrädda mitt i ugnen, cirka 10 minuter.
  5. Bryt av och kasta den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparris och lök i bitar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll sparris och lök, cirka 1 minut. Låt rinna av.
  6. Fördela sparris och lök i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och ost och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen tills pajen har fin färg på 200 grader i 30–35 minuter.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...