Paolos cannelloni med lax, spenat och ricotta

89 röster
60 m
4
Paolos cannelloni med lax, spenat och ricotta
Foto: Tv4

Paolo kombinerar det svenska köket med det italienska och får då en krämig pastagratäng med lax och spenat. Passar lika bra till vardag som till fest. 

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 300 g färska lasagneplattor

Fyllning

  • 400 g laxfilé utan skinn
  • 250 g ricotta
  • 1 litet fänkålshuvud
  • 1 purjolök (liten)
  • 250 g bladspenat, tinad och avrunnen
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gratängsås

  • 2 schalottenlökar
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk gräslök
  • 1 krm vitpeppar
  • salt
  • parmesanost, färskriven, för att strö över
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär laxfilén i små tärningar.
  3. Lägg ricottan i en liten sil så att eventuell vätska rinner av.
  4. Ansa och skölj fänkål och purjolök. Grovhacka fänkålen och skär purjolöken i tunna skivor. Skär även spenaten i bitar.
  5. Fräs fänkålen i en stekpanna tills den mjuknat något. Lägg över den i en skål som ska rymma alla ingredienser till fyllningen.
  6. Fräs purjolöken i samma panna och lägg sedan över den i skålen med fänkål. Gör på samma sätt med den tinade spenaten.
  7. Häll lite olivolja i pannan. Salta och peppra på laxtärningarna och stek dem i 3-4 minuter. Ös över med oljan under stektiden.
  8. Lägg tärningarna i skålen med övriga ingredienser. Blanda försiktigt i ricotta, citronskal, persilja, ägg och parmesanost.
  9. #Gratängsås Skala och finhacka löken.
  10. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken långsamt i smöret och rör i mjölet när löken mjuknat.
  11. Blanda noga, och späd sedan med vin och buljong under omröring. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter. Sila bort löken och tillsätt grädden. Koka i ytterligare 5 minuter. Såsen ska inte vara alltför tjock, späd med lite buljong om det behövs. Tillsätt gräslök och smaka av med salt och peppar.
  12. Skär pastadegen i rektanglar om ca 15x12 cm. Lägg fyllningen på pastans kortsida, men inte ända ut på kanten. Rulla sedan ihop dem.
  13. Täck botten på en ugnsform med lite av såsen. Lägg i cannellonirullarna, sida vid sida, med skarven nedåt. Fördela såsen över pastarullarna och skaka formen så att såsen rinner ner mellan rullarna. Strö över parmesanost.
  14. Tillaga mitt i ugnen ca 30-40 minuter.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...