Insalata di riso - rissallad till grillat

Insalata di riso - rissallad till grillat
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Insalata di riso - rissallad till grillat

9

15 ingredienser

En matig sommarsallad som kan förberedas och ställas i kylskåpet innan gästerna dyker upp – så att du kan lägga allt krut på grillningen.

Ingredienser

portioner4
  • 3 dl långkornigt ris
  • 1 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 10 sardellfiléer
  • 5 soltorkade tomater, i olja
  • 16 cocktail- eller körsbärstomater

dressing

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 10 färska basilikablad, strimlade
  • 0,5 msk timjan, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Koka riset al dente i saltat vatten och spola hastigt av med kallt vatten i durkslag. Låt rinna av och häll över i en salladsskål. Tillsätt olivoljan, rör om och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 250˚.
  3. Skölj och dela paprikorna. Ansa och kärna ur halvorna.
  4. Lägg ett ark aluminiumfolie på ugnens grillgaller och vik upp ytterkanter av folien för att undvika spill i ugnen. (Hantera folien försiktigt så att den inte går sönder.) Lägg på paprikahalvorna med skalsidan upp och pensla dem med olivolja. Sätt in grillgallret mitt i ugnen.
  5. Rosta paprikorna tills skalet är svartbubbligt. Det tar ca 30 minuter. Låt svalna något. Skala halvorna genom att ta tag i skalet i paprikans kant och dra av. Skär paprikorna i bitar.
  6. Skär sardeller och soltorkade tomater i små bitar. Dela cocktailtomaterna i kvartar.
  7. Blanda samman alla ingredienser till dressingen i en skål.
  8. Lägg paprika, sardeller och tomater i skålen med ris. Häll över dressingen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.