Polenta alla griglia

Polenta alla griglia
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Polenta alla griglia

4

8 ingredienser

När vi syditalienare vill jävlas med norditalienare så brukar vi kalla dem för ”polentone” – polentaskallar. Men denna mest norditalienska av alla rätter har smugit sig ner till det mörkaste Syditalien där mina fastrar ofta lagar den. Den grillade polentan smakar bra tillsammans med både mörkt och ljust kött.

Polenta är det italienska ordet för majs, och är ett grovt gult majsmjöl fritt från gluten.

Ingredienser

portioner4
  • 1,75 dl snabbpolentagryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 3 msk olivolja + till pensling
  • 1 krm svartpeppar
  • salt
  • 3 msk parmesanost, färskriven, till servering

Gör så här

  1. Tänd grillen.
  2. Koka upp 7 ½ dl vatten (eller motsvarande mängd enligt förpackningen) med saltet i en kastrull. Rör ner polentagrynen, lite i taget.
  3. Sänk värmen och koka sakta, under ständig omrörning, så lång tid som förpackningen anger. Färdigkokt ska polentan ha en konsistens som fluffig gröt.
  4. Rör ner persilja, parmesanost, olja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt.
  5. Blanda noga och häll över i en lätt smord form så att polentan, när den täcker botten, får en tjocklek på ca 1 cm.
  6. Ställ polentan att svalna och stelna.
  7. Skär polentan i fyrkanter om 6 x 6 cm, och pensla dem med olivolja på under- och ovansidorna.
  8. Pensla grillgallret med matolja och lägg på polentaskivorna. Grilla tills de fått en gyllenbrun yta och är genomvarma.
  9. Strö över lite parmesan vid serveringen.