Panzanellasallad

Panzanellasallad
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Panzanellasallad

12

17 ingredienser

30 min

Italiensk brödsallad med tomater, paprika och sardeller. Riktigt fräsch och god sommarmat!

läs mer
Paolo promoruta kyckling

Paolo lär dig allt om italiensk matlagning i sin kurs.
Läs mer här >>

Ingredienser

portioner4
  • 4 skivor lantbröd, helst dagsgammalt bröd (eller 3-4 ciabatta)
  • olivolja
  • flingsalt
  • 2 kvistar rosmarin, repad
  • 500 g körsbärstomater, helst blandade färger
  • 25 g sardellfiléer i olja
  • 200 g grillad paprika (burk)
  • 0,75 dl parmesanost, flagor
  • 1 rödlök, finstrimlad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk kapris
  • 0,5 dl svarta oliver
  • 0,5 dl färsk basilika, strimlad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • ev svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär brödet i tärningar och lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Skeda över olivolja och strö över flingsalt och rosmarin. Rör om och rosta tärningarna i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga. Passa noga så att de inte bränns.
  3. Dela tomaterna i halvor. Skär sardeller och avrunnen paprika i små bitar. Skär flagor av
    parmesanosten med hjälp av en osthyvel eller kniv.
  4. Lägg körsbärstomater, rödlök, vitlök, sardeller, paprika, kapris, oliver, och basilika i en stor
    skål. Tillsätt olivolja, rödvinsvinäger, salt och ev. peppar. Blanda noga och smaka av.
  5. För att brödet ska behålla sin krispighet, blanda i tärningarna strax före servering. Toppa portionerna med basilikablad.