Pannkakor med krispstekta jordärtskockor
Pannkakor med krispstekta jordärtskockor
20 ingredienser
40 min
Matiga och salta pannkakor toppade med örtstekta jordärtskockor och grönkål. Rätten är helt växtbaserad och pannkakorna blir extra proteinrika tack vare mixade bönor i smeten. Spadet från bönorna fungerar som ersättare till ägg.
Se Mattias Kristiansson laga receptet

Ingredienser
- 1 förp färdigkokta stora vita bönor (à 400 g)
- 6 dl växtbaserad dryck (t ex osötad soja- eller havredryck)
- 4 dl vetemjöl
- 2 msk majsstärkelse
- 0,5 dl växtbaserat matfett, smält
- 0,5 tsk salt
- växtbaserat matfett, till stekning
Stekta jordärtskockor
- 400 g jordärtskocka
- 1 gul lök, tunt skivad
- 100 g grönkål, hackad, ta bort stjälken
- 2 msk valnötter, hackade
- 2 msk kapris
- 1 msk färsk rosmarin, hackad
- 0,5 citron, rivet skal och saft
- salt
- svartpeppar
Citronyoghurt
- 1,5 dl växtbaserad yoghurt, t ex soja- eller havreyghurt
- 1 citron, rivet skal
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Krispstekta jordärtskockor
- Skala jordärtskockorna, lägg dem gärna i vatten vartefter du har skalat dem så undviker du att de mörknar. Häll av vattnet och koka dem ca 10 minuter beroende på storlek. De ska mjukna något men inte bli mosiga.
- Häll av vattnet från skockorna och skär i tjocka skivor.
- Hetta upp generöst med matfett i en stekpanna. Stek jordärtskockorna tills de fått fint med färg.
- Rör ner lök och grönkål. Låt fräsa med tills löken mjuknat något.
- Blanda ner valnötter, kapris och rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
Citronyoghurt
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Pannkakor
- Mixa ihop bönor och spadet från förpackningen tillsammans med drycken i en blender. Du ska få en helt slät smet. Häll över i en bunke.
- Vispa ner mjöl och majsstärkelse samt smält matfett och salt.
- Stek gyllene pannkakor i matfett i en stekpanna. De ska få fint med färg på båda sidor.
- Servera tillsammans med stekta jordärtskockor och citronyoghurt.