Pannbiff med kantarellsås och gaffelmosad potatis
Pannbiff med kantarellsås och gaffelmosad potatis
26 ingredienser
40 min
Stefan Ekengren bjuder på en helt fantastisk vardagsmiddag bestående av pannbiffar, gräddig kantarellsås och gaffelmosad potatis. Det här receptet bara måste du prova!
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Pannbiffar
- 500 g blandfärs
- 0,75 dl ströbröd
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl is, krossad
- 0,5 gul lök, finhackad och fräst i smör
- 1 ägg
- svartpeppar
- smör, till stekning
- olja, till stekning
Kantarellsås
- 400 g kantareller, putsade och delade
- 1 bananschalottenlök, finhackad
- 0,5 klyfta vitlök, finhackad
- 25 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl kalvfond (utspädd)
- 4 dl vispgrädde
- 0,5 knippe dill, plockad och finskuren
- salt
- svartpeppar
Gaffelmosad potatis
- 800 g potatis
- 2 l vatten
- 8 tsk salt
- 50 g smör
- 1 kruka gräslök, fint hackad
Gör så här
Kantarellsås
- Fräs kantarellerna i lite olja ordentligt tills all vätska är borta. Lägg i lök, vitlök och smör när kantarellerna är torra. Låt bryna en stund i det goda smöret, häll i mjöl och vänd runt ordentligt.
- Häll i grädde och kalvfond. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Vänd ner dillen precis före servering.
Pannbiffar
- Ställ blandbunkarna du ska använda i frysen en stund innan matlagningen (är redskapen kalla går färsen ihop bättre).
- Ströbrödet hälls i en av bunkarna med vatten och mjölk för att svälla. Blanda färsen i den andra frysta bunken med salt och is tills färsen går ihop fint och smidigt. Häll i lök, ägg, ströbrödsblandning och peppar, blanda en stund till.
- Gör ett stekprov för att (om nödvändigt) justera med salt, peppar eller mer vätska. Forma fina pannbiffar, stek dem i smör och olja tills de är precis genomstekta, ca 5 minuter på varje sida.
Potatis
- Koka potatisen i det saltat vatten, slå av vattnet och låt ånga av någon minut, gaffelmosa direkt i kastrullen med smör och gräslök, smaka av med salt.