Pannbiff med kantarellsås och gaffelmosad potatis

POPULÄRT
koket.se
pannbiff med kantarellsas
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Pannbiff med kantarellsås och gaffelmosad potatis

26 ingredienser

40 min

Stefan Ekengren bjuder på en helt fantastisk vardagsmiddag bestående av pannbiffar, gräddig kantarellsås och gaffelmosad potatis. Det här receptet bara måste du prova!

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Pannbiffar

  • 500 g blandfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl is, krossad
  • 0,5 gul lök, finhackad och fräst i smör
  • 1 ägg
  • svartpeppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Kantarellsås

  • 400 g kantareller, putsade och delade
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 klyfta vitlök, finhackad
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl kalvfond (utspädd)
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovskuret
  • salt
  • svartpeppar

Gaffelmosad potatis

  • 800 g potatis
  • 2 l vatten
  • 8 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1 kruka gräslök, fint hackad

Gör så här

Kantarellsås</br>

  1. Fräs kantarellerna i lite olja ordentligt tills all vätska är borta. Lägg i lök, vitlök och smör när kantarellerna är torra. Låt bryna en stund i det goda smöret, häll i mjöl och vänd runt ordentligt.
  2. Häll i grädde och kalvfond. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar.

Pannbiffar</br>

  1. Ställ blandbunkarna du ska använda i frysen en stund innan matlagningen (är redskapen kalla går färsen ihop bättre).
  2. Ströbrödet hälls i en av bunkarna med vatten och mjölk för att svälla. Blanda färsen i den andra frysta bunken med salt och is tills färsen går ihop fint och smidigt. Häll i lök, ägg, ströbrödsblandning och peppar, blanda en stund till.
  3. Gör ett stekprov för att (om nödvändigt) justera med salt, peppar eller mer vätska. Forma fina pannbiffar, stek dem i smör och olja tills de är precis genomstekta, ca 5 minuter på varje sida.

Potatis</br>

  1. Koka potatisen i det saltat vatten, slå av vattnet och låt ånga av någon minut, gaffelmosa direkt i kastrullen med smör och gräslök, smaka av med salt.