Pannacotta med rabarber och maskrossirap

Pannacotta med rabarber och maskrossirap
Foto: Tv4
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Pannacotta med rabarber och maskrossirap

15 ingredienser

30 m + tid i kyl

Fira in våren med den här ljuvliga desserten! För vad slår en krämig pannacotta med rabarber och maskrossirap i vårsolen?

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 2 stjälkar rabarber
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl aronia (eller svartvinbärssaft)
  • 5 stjälkar vårbrodd (färska eller 1 vaniljstång)

Pannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 400 ml grädde (gärna gårdsgrädde)
  • 1 dl honung
  • 100 g yoghurt

Havresmul

  • 50 g smör, kallt
  • 0,5 dl havregryn
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Servering

  • 2 msk maskrossirap
  • ätbara blommor (till garnering, t.ex. violer eller maskrosblommor)

Gör så här

Rabarber

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Dela och ansa rabarber i fyra jämna bitar. Koka upp vatten, saft och vårbrodd.
  3. Häll vätskan på rabarbern och baka dem mjuka, ca 20 minuter.
  4. Låt svalna i kylen, gärna över natten.

Pannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde, honung och yoghurt.
  3. Vispa ner gelatinet tills det smälter.
  4. Fördela smeten i 4 serveringsskålar eller glas. Kyl i minst 4 timmar, gärna över natten.

Havresmul

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter, rör runt då och då för att degen ska smula sig.

Servering

  1. Skiva rabarber och lägg längst med kanten på pannacottan, dressa med maskrossirap och avsluta med havresmul och blommor.