”Pain Bagnat” ala Martin

”Pain Bagnat” ala Martin
Foto: Tv4

”Pain Bagnat” ala Martin

23 ingredienser

20 m

Perfekt att ta med på picknick! Översatt till svenska betyder ”Pain Bagnat” ungefär ”badat bröd” då man penslar in brödet med olivolja för att få det saftigt. Det härstammar ifrån södra Frankrike och framförallt Nice. Det är ett lantbröd som ofta är fyllt med ingredienser av den klassiska ”salat de Niceoais”. Brödet är perfekt att göra i förväg och paketera i smörpapper.

Receptet på brödet finns här >>

Ingredienser

portioner
  • bröd (se länk i inledningstexten)

Tapenad

  • 3 dl kalamataoliver, urkärnade
  • 1 dl olivolja
  • 4 sardeller
  • 2 msk kapris
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk citronsaft
  • 2-3 kvistar färsk basilika
  • malen svartpeppar

Fyllning och montering

  • 1 zucchini
  • vitlök
  • 2-3 salladsblad
  • 400 g tonfisk i olja
  • 2 ägg
  • 2 bitar bifftomat
  • 2 dl tapenade (se recept ovan)
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 2-3 kvistar färsk basilika
  • olivolja (att pensla med)
  • vitvinsvinäger (en skvätt)
  • malen svartpeppar
  • flingsalt

Gör så här

  1. Brödet bakas på Martin Löfs grundrecept, se länk i inledningstexten.
  2. Baka ut bröddegen till 2 runda bullar (istället för en limpa) och grädda. När brödet svalnat så skär av toppen och gröp ur inkråmet (spara och gör brödkrutonger av inkråmet).
  3. Tapenade
    Mixa alla ingredienser till tapenaden i en mixer.
  4. Fyllning och montering
    Skiva zucchinin och stek i olivolja med salt och peppar. Pressa i lite vitlök mot slutet och låt svalna.
  5. Pensla eller droppa botten av brödet i olivolja.
  6. Lägg några salladsblad i botten på brödet och fortsätt sedan med tonfisken. Salta och peppra.
  7. Lägg på några skivade ägg, tomatskivor och den stekta zucchini. Fortsätt varva med rödlök, paprika och färsk basilika tills brödet nästan är fyllt. Pensla locket rikligt med tapenaden och lägg på brödet.
  8. Slå in i smörpapper och lägg under press en stund så brödet ”packar ihop sig”.