Oxtartar med ostronmajonnäs och vaktelägg

Oxtartar med ostronmajonnäs och vaktelägg
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Oxtartar med ostronmajonnäs och vaktelägg

12 ingredienser

30 min

En riktig superrätt att bjuda på till helgmiddagen eller varför inte till nyår? Lyxigt och gott när det är som bäst!

Ingredienser

portioner

Tartar

  • 250-300 g oxfilé
  • 2 msk ansjovis, hackad (+ lite spad)
  • 1 schalottenlök, finhackad

Ostronmajjo

  • 2 ostron
  • 1,5 dl neutral rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk citronsaft

Dekoration

  • 2 dl ströbröd (färsk och grovt riven formfranska)
  • 2 msk smör
  • färsk pepparrot
  • 4 vaktelägg
  • krasse

Gör så här

  1. Tartar
    Skär oxfilén i tunna skivor, skär den sedan i små kuber (undvik att hacka den för ”skönare” konsistens).
  2. Plasta och ställ in i kylen. Förberedd anjovisen och finhacka löken.
  3. Innan servering tillsätt anjovis och lök samt svartpeppar från kvarn till oxfilén.
  4. Majonnäs
    Öppna ostronen och lägg i plastbehållare med sitt ”spad” (som passar din mixerstav) ta i äggula, citronsaft och häll ner oljan. För ner mixern sakta och börja mixa med staven mot botten - för den sedan sakta upp, mixa tills slätt.
  5. Smaksätt med salt och svartpeppar från kvarn.
  6. Garnering
    Stek brödet i smör tills krispigt.
  7. Riv pepparroten och öppna vaktelägegn genom att klippa upp skalet och lägga tillbaka gulan i en skalhalva.
  8. Vaktelägg är mjuka så studsa in saxen försiktigt i mitten av ägget, klipp runt.
  9. Montering
    Lägg en klick majjo i botten av en tallrik, forma tartaren ovanpå antingen med hjälp ev en ring eller liten kopp (smör koppen med en droppe olja om så är fallet).
  10. Toppa med krispigt bröd, pepparrot och avsluta med ägget. Klipp över krassen. Servera!