Oxsvanssoppa med nudlar

Erik Videgård KK 2024

Oxsvanssoppa med nudlar

25 ingredienser

1 h 30 min

Den här soppan med oxsvan kallas även Bò Kho och serveras med nudlar.

Ingredienser

portioner
  • 20 g citrongräs
  • 35 g ingefära
  • 150 g rödlök
  • 1 lagerblad
  • 10 g farinsocker
  • 5 g five spice
  • 45 g fisksås
  • 900 g oxsvans, delad i bitar
  • 30 g rapsolja
  • 500 g krossade tomater
  • 2 stjärnanis
  • 1 purjolök
  • 150 g kålrabbi
  • 300 g vitkål
  • 150 g morot
  • 150 g stjälkselleri
  • 80 g bok choy
  • 100 g salladslök
  • färsk koriander
  • 1 tsk salt [6 g]
  • nymalen svartpeppar [10 varv]
  • 1 msk fisksås [15 g]
  • vatten
  • nudlar
  • chiliolja

Gör så här

  1. Smasha och skär citrongräset i 5 cm bitar.
  2. Finhacka ingefära.
  3. Skär rödlöken i båtar.
  4. Lägg citrongräs, ingefära, lagerblad, socker, five spice, fisksås och oxsvansen i en bunke och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter.
  5. Hetta upp oljan i en multicooker och fräs oxsvansen i omgångar tills den får fin färg. Plocka ur citrongräset och lagerbladet.
  6. Lyft upp oxsvansen och sänk värmen.
  7. Fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig.
  8. Tillsätt tomaterna, lägg på ett lock och sjud i 12 minuter. Rör om då och då. Om vätskan avdunstar för mycket så tillsätt lite vatten.
  9. Tillsätt oxsvansen, citrongräset, lagerblad och stjärnanis.
  10. Häll på vatten så att det täcker.
  11. Rör runt, låt koka upp och starta multicookern. Tryckkoka i 55 minuter.
  12. Ta sedan av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
  13. Skär under tiden purjolök, kålrabbi, vitkål, morot och selleri grovt i lika stora bitar.
  14. Dela bok shoy på mitten, skiva salladslöken fint och grovhacka koriandern.
  15. Öppna locket, lyft upp oxsvansbitarna och plocka bort benen.
  16. Lägg tillbaka köttet och tillsätt purjolök, kålrabbi, morot, vitkål, selleri, salt, peppar och fisksås.
  17. Sätt på locket igen och tryckkoka i ytterligare 5 minuter. Släpp ut trycket manuellt.
  18. Öppna locket och lägg ner bok shoy. Lägg på locket igen och låt vila i 5 minuter.
  19. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
  20. Lägg upp i skålar bottnade med nudlar och garnera med salladslök och koriander.